Hírek

2016.08.25. 19:10

Érettségi mellé két szakma - Szakgimnáziumok lesznek az eddigi szakközépiskolákból

Dunaújváros - Szakközépiskolák helyett szakgimnáziumok lesznek ősztől, ahol a kilencedikesek már négy év alatt megszerzik az érettségit és szakmát is kapnak, így aki nem akar továbbtanulni, az is el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

Körmendi Erzsébet

A köznevelési törvényben megfogalmazott új szakképzési irányelvek átszínezik Dunaújvárosban is a palettát. Az újdonságok a szeptemberben kilencedik évfolyamot kezdőknek kedveznek. Új fogalmak kerülnek be a köztudatba, ugyanis az eddig szakközépiskolaként ismert intézményből szakgimnázium lesz, a szakiskolát szakközépiskolának nevezik.

A szakgimnáziumi rendszer újdonsága, hogy négy év elteltével az érettségi mellé szakmai bizonyítványt is szerez a fiatal. A Hild iskola építőipari szakára járók például digitális műszaki rajzoló végzettséget kapnak az érettségi mellé, a Bánki gépészei gyártósori gépész szakképesítéssel, a Dunaferr gépészei villamos berendezés szerelő és üzemeltető bizonyítvánnyal, a Dunaferr rendészei közszolgálati ügykezelői, a Rudas közgazdaságisai pályázati-támogatási asszisztens végzettséggel is gazdagodnak.

Ezzel járó változás: az érettségizőknek a szakmai tárgyból is kötelező lesz a vizsga.

A tavalyi mestervizsga pillanatai a kereskedelmiben, amelyben szakgimnáziumi és szakközépiskolai képzés is indul szeptembertől. Képünkön Kuti Krisztina Fotó: Ady Géza

- A szakgimnáziumban az eddiginél több lesz a szakmai tárgy. Az első évben komplex természettudományi tantárgyat vezetnek be, amely optimálisan ötvözi az adott témakörök fizikai, kémiai, földrajzi, biológiai ismereteit, hogy az alapműveltséghez szükséges tudást megszerezhessék a fiatalok. Második évtől viszont már csak a szakmába vágó természettudományos tárgyak maradnak meg, például a vegyészek esetében a kémia, ápolók esetében a biológia. Ezek a tárgyak a szakmába vágó ismereteket támogatják, valamint hasznosak, ha valaki a szakirányban szeretne utána továbbtanulni. Nagy előnye az új rendszernek, hogy már a negyedik év végén szakmával a zsebben távozhat a nebuló a szakgimnáziumából - hangsúlyozza Péli András, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgató-helyettese.

Majd folytatja: - Aki pedig érettségi után marad még egy évet a szakgimnáziumában, az ott technikus bizonyítványt, illetve ilyen formán második szakmát szerezhet. Egy példa a már említett sorból: a Bánki gépészei érettségi és gyártósori gépész bizonyítvány mellett gépgyártás-technológiai technikusi végzettséggel vehetnek búcsút az iskolától, ha négy helyett az ötéves képzést választják. Továbbá a négy plusz egy év után 24 többletpontot számítanak be nekik, ha továbbtanulnak főiskolán, vagy egyetemen.

A cikk elején említetteken kívül a többi szakgimnáziumi képzésre is vonatkozik a változás, ezért érdemes tájékozódni az intézményekben, vagy a DSZC-nél, hogy szakgimnáziumaiban (Bánki, Dunaferr, Hild, Lorántffy, Kereskedelmi, Rudas, Szabolcs Vezér) milyen szakmát szerezhet a fiatal az érettségivel együtt, illetve utána - ugyanis az ötödik évben a második szakma megszerzésére is lehetőség lesz a város valamennyi szakgimnáziumában.

A hároméves szakiskolai képzést szakközépiskolainak nevezik a jövőben, aminek az elvégzése után maradhatnak a fiatalok az iskolájukban, és két év alatt érettségit is szerezhetnek. Ennek a 3+2 évnek megfelelően lesznek beiskolázva a mostani kilencedikesek. Ami azt jelenti, hogy három év után szakmai bizonyítványt kapnak, amivel akár munkát is kereshetnek, ám ha maradnak, akkor két év múlva, az érettségin kötelező négy tárgy (matematika, magyar, történelem, idegen nyelv) mellett nem kell ötödik választható tárgyból vizsgát tenniük, mert a korábban megszerzett szakmai bizonyítványukat elfogadják ötödikként.

A szakgimnáziumi változások (sajnos) csak azokra vonatkoznak, akik kilencedikesek lesznek szeptembertől, az intézmények korábban felvett többi diákjára nem.

A szakmaváltást, illetve szakmaszerzést fontolgató felnőttek számára is új lehetőségek nyíltak a város említett hat szakgimnáziumában és a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér szakgimnáziumban, amelyet érdemes kihasználniuk azoknak is, akik nem nyertek felvételt felsőoktatási intézménybe. Lehetőség lesz a második szakmai ingyenes megszerzésére! A szakgimnáziumban indítandó szakokra (például autószerelő, vendéglátás-szervező, magasépítő technikus, kisgyermekgondozó, CAD-CAM informatikus, pénzügyi-számviteli ügyintéző) követelmény az érettségi, viszont a szakközépiskolai szakokra (például hegesztő, cukrász, asztalos) már befejezett nyolc általános iskolai végzettséggel lehet jelentkezni szeptember első hetében. A példaként említetteken kívül más képzések is indulnak, érdemes tájékozódni.

- A felnőttként ingyenesen megszerezhető új szakma növeli az elhelyezkedési esélyeket, hiszen a jelenlévő munkanélküliség mellett bizonyos szakmákban éppen a munkaerőhiány jelent komoly gondot. Ezen szeretnénk változtatni azzal, hogy a munkaerő-piaci igényekhez igazítjuk a felnőttképzéseinket - tette hozzá Péli András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!