Hírek

2016.01.05. 16:59

A községek is felkészültek a télre

Kisapostag, Baracs, Nagyvenyim, Mezőfalva – Az enyhe kezdés után alaposan ráerősített az időjárás, hogy nyomatékosítsa bennünk: tél van! Havazás, hófúvás, mínuszok...

Horváth László

Az idei első munkanapon télúrfi már erőteljesen meglengette a szakállát. Bármilyen zord is az időjárás a faluhelyen sem állhat meg az élet, kenyeret, orvost és intézményi elérhetőséget kell biztosítani. Csokorba gyűjtöttük a túlélési stratégiákat. Kisapostagon szerződéses vállalkozó végzi a hóeltakarítást. Polgármesteri és alpolgármesteri jelzésre kezd munkához, melyhez szükség esetén felhasználható az előre bedepózott síkosságmentesítő só és salakmennyiség. A gépi hókotrás mellett közmunkások takarítják az utak, járdák magánterületet nem érintő szakaszait. A lakosság pedig nagyon aktívan tisztítja a saját ingatlan előtti részeket. Katasztrófahelyzet esetén a könyvtár és a hivatal fogadja a bajbajutottakat.

Kisapostagon a lakók szorgalmasan takarítanak a porták előtt. Héring Zoltán hétfő délután fogott hólapátot Fotók: Horváth László

Baracson is létezik téli haditerv. Három hónapon keresztül két hóeltakarítási és egy sószóró vállalkozó áll szükség esetén csatasorba. Tíz centit meghaladó hóvastagság esetén automatikusan indulnak a gépek, a kotrásból a község Duna-partirésze sem marad ki. Nagy bajesetén a Faluház és a templomosi kis iskola nyújt menedéket,és a Mezőgazdasági Zrt. nagy gépei sietnek segítségre. A kézzel elhárítható akadályok megszüntetését itt is közmunkával végzik.

Nagyvenyimen szintén keretszerződéssel rendelkező vállalkozó végzi a nagyobb hó eltakarítását. Katasztrófahelyzet esetén a közintézményekre lehet számítani. Ha a faluban akár 50 szülés előtt álló nővel elakad a járatos busz, akkor az utasok az iskola tornatermében ellátáshoz jutnak – kaptuk az információt Nagyvenyimről.

Mezőfalván sem esnek kétségbe, ha hó temeti be a falut. A képviselőkkel, polgárőrökkel egyeztetett és a lakosságtól beérkezett információk alapján kezdődik a takarítógépek indítása. Sóval nem szórják az utakat, de egyéb környezetkímélő anyagokkal megoldják a járdák, lépcsők csúszásmentesítését. Közmunkások hagyományszerűen itt is kiveszik részüket a feladatokból. Nagyobb hó esetén három éve már bizonyított Mezőfalva,amikor elakadt utazók kaptak elhelyezést, ellátást a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!