Hírek

2015.09.01. 14:54

Nem lesz se vízvezeték, se csatornahálózat az üdülőövezetben

Baracs - A jelek szerint drágának találták az ivóvíz-vezeték portánkénti árát az üdülőövezetben élők: elutasították.

Pekarek János

Nem jött össze... Mármint a kétharmados többség a Baracs Duna-parti részén elterülő üdülőövezetben lakók részéről, annak érdekében, hogy záros határidőn belül kiépítsék ott az ivóvíz- és csatornahálózatot.

Ahogyan lapunkban többször is beszámoltunk róla, a nyár elején az érintett körzetben rendezett lakossági fórumon jelentette be Várai Róbert polgármester, hogy az Európai Unió támogatásával gyakorlatilag ingyen ki lehetne építeni a szennyvízcsatorna-hálózatot Baracsnak ezen a részén is. Ennek azonban feltétele, hogy addigra megépüljön az ivóvíz-hálózat is: ehhez azonban a lakóknak is áldozniuk kellene ingatlanonként mintegy ötszázezer forintot. Ám megvan még az a víziközmű-társulat, amelyet a baracsi belterület közműhálózatának fejlesztésének érdekében hoztak létre: ez is könnyebbséget jelenthet. A beruházásba viszont csak akkor vág bele az önkormányzat, ha az érintett 360 ingatlan tulajdonosainak kétharmada az építkezés megvalósítására szavaz, írásban!

Az a bizonyos lakógyűlés Baracs Duna-parti üdülőövezetében, még a nyár elején: szemben a polgármester, Várai Róbert

A határidő augusztus utolsó napja volt. Eddig az időpontig 105 (százöt) igen, 74 (hetvennégy) nem szavazat érkezett a polgármesteri hivatalba. A meggyőző többséghez több mint 220 (kétszázhúsz) igen szavazatra lett volna szükség. Eszerint elmarad az ivóvíz-vezeték és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése Baracsnak ezen az egyébként vadregényes szépségű és kivételesen jó adottságú részén. Ahol nem csak a Duna, hanem a 6-os főút és az M/-os autópálya szomszédsága, Dunaújváros és a Pentele híd közelsége is fontos tényező.

Pedig a polgármester a projekt kilátásba helyezésekor előre megmondta, hogy már harmadszor próbálkozik a Duna-parti ingatlanok értékét jelentősen emelő, a fiatalok, kisgyerekesek, jól szituált családok beköltözési kedvét növelő beruházás elfogadtatásával. Ha ezúttal sem sikerül, mondta, akkor ő többet nem megy oda ilyen elképzeléssel.

Mi több, valószínűleg az uniótól sem sikerülhet jó tíz-tizenöt évig hasonló nagyságrendű pályázati lehetőséget szerezni, hiszen a projekteket most hosszú időre elosztják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!