Hírek

2015.09.21. 13:58

Mégis lesz ívóvíz-vezeték és szennyvíz-csatorna Baracs Duna-parti részén?

Baracs - Talán mégis csak lesz ívóvíz-vezeték és szennyvíz-csatorna a falu Duna-parti részén?

Pekarek János

Többször is írtunk már arról a tervről, amely szerint Baracs település Duna-parti részén (amely Kisapostag déli határától nagyjából a baracsi halászcsárda vonaláig terjed, illetve a folyam partjától a 6-os főútig tart) nagyjából egyszerre építenék ki az ivóvíz-hálózatot és a szennyvízcsatornát.

Ehhez belterületbe kellene vonni a területet, portánként nagyjából ötszázezer forintot kellene beszedni, és a lakók legalább kétharmadának egyetértő nyilatkozatát kellene bírni. A szennyvízcsatornát az unió fejlesztési programja fedezné, a vízvezetéket a lakók befizetései, valamint lakáskassza-megoldások fedeznék. Az ügy határideje augusztus vége volt: akkor mintegy százhúsz egyetértő voks híján a terv lekerült a napirendről.

Kovácsné Vranyák Bernadett és férje, Kovács Gábor még egyszer megpróbálná a fejlesztést
Fotó: Zsedrovits Enikő

Legalábbis egyelőre. Az említett területen tizenöt éve élő, két gyereket nevelő, egy víkendházat apránként családi házzá fejlesztő, még negyven életéven innen lévő házaspár, Kovácsék úgy gondolták, hogy talán érdemes lenne újra megkérdezni azokat, akik nemmel válaszoltak a baracsi önkormányzat írásban, név szerint feltett kérdésére, vagy pedig vissza sem küldték ezt az érdeklődő levelet, hogy jól végiggondolták-e a kérdést?

Kovács Gábor és neje, Kovácsné Vranyák Bernadett ugyanis azt tartják, hogy már a beruházáshoz szükséges belterületbe vonással is sokat nyer a környék! Hiszen az ott élők kaphatnak szociálpolitikai támogatást építkezéseikhez, hiteleket vehetnek fel ingatlanukra. Emellett viszonylag kevés pénzért komoly közmű-fejlesztés részesei lehetnek míg ma az egyetlen közmű csak a villanyáram.

Ötletük másfél hete merült fel azóta is keresnek segítőket, akik a maguk utcájában megkeresnék a szomszédokat.

Érdekes tapasztalatokra tettek szert. Mindenki, akit közreműködésre kértek, a lehető legnagyobb mértékben egyetértett velük! Segíteni azonban senki nem volt hajlandó.

A Kovács-házaspár még ezt a hetet rááldozza arra, hogy támogatókra leljen. Hiszen egyedül semmiképpen sem végeznének a feladattal. Legalább százötven támogatót kellene szerezni még az ősszel.

Ha nem sikerül, minden marad a régiben. Ami: cseppet sem jó...

Szerintem

Ez valahonnan nagyon ismerős nekem! Még akkor is, ha szó szerint ilyen esettel még nem találkoztam.

De akkor is: szinte minden településen, minden évben legalább egy ilyen történetet elmesélnek egymásnak a szomszédok. Milyen jó lenne, mondják, ha ez meg az meglenne végre, ha végre aszfaltos lenne az utca, ha vezetékből folyna az egészséges ivóvíz, ha lenne vezetékes gáz, ha gyors internet segítené az életünket...

Ha valaki elintézné végre!

De mi, hát nem, nekünk persze nincs időnk rá, valaki másnak kellene. Mindig másnak!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!