Hírek

2015.09.09. 13:04

A piac roskadozik az ősz eleji terményektől

Székesfehérvár - A mai háziasszonyok álma, hogy az alapanyag friss legyen és finom, nem mellesleg ne legyen vele túl sok teendő...

S. Töttő Rita

A piacon ránk is gondolnak a termelők, legyalulják helyettünk a tököt, a levesbetétet pedig már csak bele kell dobni a fazékba. Kell ennél több? Nem nagy kunszt összedobni egy finom tökfőzeléket vagy egy levest, ám gyakran azért nem áll neki a dolgozó háziasszony, mert az előkészítés gyakorlatilag hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a főzés. Persze nyilván annak is megvan a maga bája, de ha nincs idő, hát akkor nincs! Ezért is volt jó látni, ahogy Pénzes Antalné, székesfehérvári termelő tálalta a portékáját a piacon: a tököt legyalulta, a megfelelő mennyiségű kaprot hozzátette és egy gusztusos csomagban tette elénk. Így tett a levesbetéttel is: a répákat megtisztította, felvágta, mellé tette a zeller zöldjét és amit kell nekünk már csak alkotnunk kell belőle.

Sudár Gáborné a dunaújvárosi piacon választott az őszi gyümölcsök sokaságából  Fotó: Zsedrovits Enikő

És akkor most jöjjön néhány ár: a 60 dekás tök-csomag 150 forint, a spenót kilója 500, a tigriscsíkos paradicsomé, valamint az Alexander körtéé 300 forint. Láttunk friss, illatos fűszernövénykéket is, melyek darabja 250-300 forint között kapható: van köztük citromfű, majoránna, oregánó, borsikafű, gyömbér, zsálya, kakukkfű, kúszó rozmaring és levendula is. A paradicsom még szabadföldi és nagyon piroslik: 450 és 150 forint közötti áron kínálják az árusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!