Hírek

2015.08.14. 19:46

Kisapostag is örülne, ha a lakók többsége az ivóvíz bevezetésére és a csatornázásra szavazna

Kisapostag - A Baracs melletti községben is szeretnék, ha a velük szomszédos településen a fejlesztésre szavaznának!

Pekarek János

Nagy Attila, Kisapostag polgármestere szerint nagyon fontos lenne, hogy a szomszédos Baracs községhez tartozó, de a 6-os főút és a Duna-part között elterülő üdülőövezetben, ami közvetlenül szomszédos a kisapostagi lakóövezettel, a lakók többsége az ivóvíz bevezetésére és a csatornázásra szavazzon!

A Kisapostag melletti, de Baracshoz tartozó üdülőterület csatornázásáról és vízvezeték-építéséről szóló első nyári fórum közönsége, jobbra háttal Várai Róbert baracsi polgármesterrel

- Ez Baracs biznisze, ha szabad így mondani: miért tartja ezt fontosnak Kisapostag polgármestere?

- A terület pillanatnyilag valóban Baracshoz tartozik, de Kisapostagnak is fontos a közművek fejlesztésének ügye! Nagyon sok embert ismerünk onnan, az üdülőövezetből sokan a mi orvosunkhoz járnak, itt intézik hivatalos ügyeiket, ezer szállal kötődnek Kisapostaghoz, velünk élnek a mindennapokban. Nem titok: sok ott élő emberben felmerült már, hogy települést váltanak és Kisapostaghoz csatlakoznak. Ám más okokból is fontos számunkra, hogy sikerüljön tető alá hozni a fejlesztést, azaz a háromszáz üdülőövezeti ingatlan tulajdonosainak legalább kétharmada a vezetéképítés mellett szavazzon. Például ha átminősítenék belterületté azt a vidéket, akkor máris lehetne biztosítást, lakástakarék-szerződést kötni azokra az épületekre, vagy akár hitelt is vehetnének fel ezekre az ingatlanokra. Ezzel megnyílna a lehetőség fiatalok beköltözésére is, akik a gyerekeiket ide hoznák, a kisapostagi intézményekbe: ezzel mindenki nyerne!

Nagy Attila kisapostagi polgármester

- Hogyan áll most a szavazatgyűjtés a csatornázás és vízvezeték-építés ügyében?

- Tudtommal nagyjából fele-fele arányban szavaztak az érintettek mellette és ellene. Nagyon kiélezett a helyzet, mert már csak másfél hét van a szavazatgyűjtésre a megadott határidőig, augusztus végéig. Hiszen a következő hét felét ünnepléssel töltjük, azok munkaszüneti napok lesznek. Attól tartok, hogy ez a beruházás a mai állás szerint nagy valószínűséggel nem valósul meg. Ez könnyen azt jelentheti, hogy a következő tizenöt-húsz évben arrafelé nem is lesz semmiféle előrelépés.

- Miért ne lenne?

- Európai Uniós forrás, amiből most az állam támogatná ott a csatornaépítést, a 2020-ig tartó költségvetési ciklusában nem valószínű, hogy lesz még rálehetőség. Ez most rendelkezésre áll, de ha elvetjük a beruházást, akkor senki nem garantálja, hogy később találhatunk szabad forrásokat ilyen építkezésekre.

- Nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy Kisapostag részéről az a számítás hat, hogy most Baracs megcsinálja a fejlesztéseket,
aztán a településrész elszakad korábbi községétől, Kisapostaghoz csatlakozik, amely így egy fejlett részt kap készen...

- Az esetleges elszakadás Baracstól nagyon hosszú folyamat, és rendkívül bizonytalan is: közel sem biztos, hogy a kötelező népszavazáson a többség emellett szavazna. Az átfutási ideje egy ilyen elszakadásnak legalább négy és fél év, mert csak a következő önkormányzati választás után léphetne életbe. Pontosan az efféle számítások elkerülése miatt. S akkor még a költségekről nem is beszéltem! Számunkra a példa ereje, a korszerű, élhető szomszédság, a fiatalok beköltözése, a fejlődés az, ami fontos lenne! A lényeg, hogy a beruházásnak köszönhetően olyan szomszédságban lenne részünk, amely a következő években folyamatosan fejlődhetne, ahonnan egyre újabb és újabb impulzusokat kaphatnánk! Ahelyett, hogy egy leromlóban lévő terület összes, ránk is kiható, nehezen megoldható problémájával kellene szembesülnünk. Nyilvánvaló, hogy ezek a körülmények egyetlen kisapostaginak sem lehetnek mellékesek!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!