Hírek

2015.08.05. 11:36

A partnerség mozgatóereje volt - A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el Konrad Wagner tevékenységét

Nagyvenyim - Konrad Wagner polgármesterként megalapozta és elmélyítette Altomünster és Nagyvenyim barátságát. Tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehetett át.

Körmendi Erzsébet

Altomünster nyugállományba vonult polgármestere tevékenységével nagyban hozzájárult az európai népek nagy családjához való csatlakozás elősegítéséhez, Magyarország megismertetéséhez, népszerűsítéséhez és a két nép barátságához. Korad Wagner az elsők között volt több mint húsz évvel ezelőtt, aki német települési vezetőként hitt abban, hogy gyümölcsöző kapcsolatot lehet kialakítani magyar partnerekkel. Kezdetektől meghatározó személyisége volt a nemzetek és a települések közötti jó viszony kialakításának, a tartalmas találkozók megszervezésének, a családok közötti barátságok elmélyítésének, egymás kultúrájának minél szélesebb körű megismerésének.

Konrad Wagner és felesége részt vett az idei falunapokon is Fotó: Horváth László

Az Altomünster és Nagyvenyim között 1994. június 4-én aláírt partnerkapcsolati szerződés lehetőséget biztosított a két település lakóinak arra, hogy egymás kultúráját és szokásait megismerjék, megértsék és értékeljék. Nagyon sok családi kapcsolat alakult és erősödött a húsz év alatt. A nagyvenyimiek örömmel vesznek részt minden évben a Marktfest-en, ahol a néptáncosaik rendszeres fellépői a műsornak, és kiállítások, ételkóstolók, magyar sátor is színesíti az ottani programot. A barátság jegyében Altomüsterben közterületet is elneveztek a magyar partnerről, Nagyvenyimen pedig a Barátságkő és a Mesterségek fája szimbolizálja az erős barátságot. A bajor Mikulás minden december elején ellátogat a venyimi gyerekekhez, és a partnertelepülésről rendszeresen érkezik delegáció a falunapokra. Az iskolások és a családok cserelátogatása mindkét településen a mindennapok részévé vált a találkozások a nyelvtanulást és annak fejlesztését is szolgálják a mai napig.

A partnerségben lévő községek Nagyvenyim és Altomünster a két évtized alatt bebizonyították, hogy sok ember megmozgatásával képesek az európai egység motorjává válni. Ennek a csodálatos partnerkapcsolatnak a fő mozgatóereje bajor részről Konrad Wagner, akinek a tevékenységét Nagyvenyim képviselő-testülete díszpolgári címmel ismerte el 199-ben, az idei falunapok előtt pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!