Hírek

2015.07.17. 17:18

Kérdés: legyen-e csatorna Baracson?

Baracs – A polgármester és a képviselők javasolják, a lakók még gondolkodnak...

Pekarek János

Igen vagy nem? Röviden ezt kell eldönteniük azoknak a baracsiaknak, akik a településnek a 6. főút és a Duna közötti részén, Kisapostag szomszédságában élnek.

Vagyis: kell-e nekik ivóvízvezeték és csatornahálózat, telkenként mintegy másfél millió forintért, Mezőfalvával, Nagyvenyimmel, Kisapostaggal, Kulccsal, Rácalmással és Dunaújvárossal közös konzorciumban, vagy sem?

Ezt a döntést gyorsan kell meghozni!

Látszólag nagyon egyszerű választási lehetőséget vázolt fel Várai Róbert baracsi polgármester pénteken késő délután a település Kisapostaggal szomszédos néhány utcájában lakóknak.

Várai Róbert polgármester: ez az utolsó lehetőségünk!

Most uniós pályázati pénzből és a lakók saját hozzájárulásából van lehetőség egy ütemben bevezetni az ivóvizet és a szennyvíz-csatornát, ezzel együtt belterületbe vonni a térséget. Elmondta, hogy erre az önkormányzatnak pénze nincs, ha most nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor belátható időn belül Baracs Duna-part felőli részének fejlesztéséről kár is ábrándozni. Az összköltség telkenként mintegy másfél millió forint, akkor lehet belevágni a pályázatba, ha az érintettek kétharmada szavaz mellette. Közműtársulatot már nem kell alakítani, mivel a falu belterületének csatornázása miatt az már megvan. Viszont nem lehet külön-külön megcsinálni az ivóvíz- vagy a szennyvíz-hálózatot, mivel ezek egymást feltételezik a pályázatban.

Mezei Zsolt képviselő: elő lehet teremteni az anyagiakat

A polgármester megjegyezte, hogy mivel a tervezés csak az igen szavazatok nagy többsége és a rekordidő alatt elvégzett belterületbe vonás után kezdődhet meg ezért nem mondhat határidőt. A költségeken sem tud alkudozni.

Kell-e így a fejlesztés, vagy nem?

Aki azt gondolná, hogy egy ilyen egyszerű választási lehetőség után hamar megegyeztek a lakossági fórum résztvevői, és gyorsan hazamenekültek az agyforraló hőség elől, az súlyosan téved.

A felszólalók többsége a pénzt sokallta. Mások a múltbeli próbálkozások hiábavalóságát kifogásolták. Ismét mások azt kérdezték: mi a garancia arra, hogy ez a beruházás így és ennyiért megvalósul? További felszólalók kételyeiket fejezték ki, hogy telkük értéke a beruházás végrehajtása után valóban legalább másfél millió forinttal növekedik.

A baracsi Juhászvölgy utca és Hársfa utca sarkánál felállított sátorban az agyforraló hőségben is legalább százan gyűltek össze, hogy tájékozódjanak az építkezés körülményeiről. Fotó: A szerző felvétele és archív

Igaz, arra is volt példa, hogy egy-egy felszólaló a víz- és csatornahálózat megépítése mellett érvelt, éppen azért, mert a környék tulajdonviszonyai rendezetlenek (van külterület, belterület, üdülkőövezet). Ők voltak kevesebben. Bár a hozzájáruló nyilatkozatok is szép számmal gyűltek a dossziéban, azt csak augusztus vége felé lehet megmondani, hogy a távollévők véleményével együtt számolva meglett-e a szükséges, kétharmados többség?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!