Hírek

2015.07.21. 17:07

Baracson újra megpróbálják?

Baracs – Megpróbáljuk a lehető legrészletesebben feltérképezni, hogy lehetséges-e fejleszteni külterületen?

Pekarek János

 

Beszámoltunk arról, hogy Baracson a község belterületének csatornázása után felmerült a lehetőség, hogy a falu 6-os út és Duna-part közötti, Kisapostaggal szomszédos részét is csatornázni lehetne. Sőt: ugyanabban a periódusban kiépíthetnék az ivóvízhálózatot is.

Azon a területen, ami ma még külterület, a két vezetékrendszer kölcsönösen feltétele egymásnak. De még sok más feltétel is szükséges az uniós támogatás elnyeréséhez, a beruházás megkezdéséhez. Például belterületbe kellene vonni azt a vidéket, nagyon-nagyon gyorsan.

Nem is beszélve arról, hogy a terület lakóinak kétharmadától szükséges támogató aláírás. Különben beszélni sem érdemes az egészről. Márpedig eddig kétszer is elbuktak az ottani fejlesztési kezdeményezések.

Lehetőség nyílik a falu Duna-parti részének közművesítésére, ha az ottlakók kétharmada megszavazza ezt. Várai Róbert polgármestert kérdeztük

- Mennyibe is fájna ez a fejlesztés az ott lakóknak?

- Portánként mintegy másfél millió forintba kerülne az, hogy bevezessük előbb az ivóvizet, majd a szennyvízcsatornát. Ebből az utóbbit, a csatornát az unió fizetné egy pályázat keretében. Ez portánként egymillió forint lenne. Viszont szennyvízcsatornát csak olyan területen támogat az unió, ahol már van vízvezeték. Vízvezeték azonban a magyar előírások szerint csak akkor építhető, ha van csatorna. Vagyis: egyszerre kellene megcsinálni.

Várai Róbert polgármester az új lehetőség mellett is nagy lendülettel érvel

- Több érthető oka is lehet az elutasításnak: például, hogy nincs mindenkinek félmillió forintja, még akkor sem, ha ezt részletekben kell kifizetni.

- Elképzelhető. Háromszázötven ingatlan van azon a területen. Nagyjából a felében igen jó, másik felében sokkal rosszabb anyagi körülmények között élnek. Pályázni akkor van lehetőségünk, ha a 350 ingatlan tulajdonosainak kétharmada írásban támogatja a kezdeményezésünket. Eddig már kétszer próbáltuk ilyen-olyan projektek keretében elérni a kétharmados többséget. Nem sikerült.

- A lakók kétharmados támogatása elegendő?

- Nem: a feltételek között szerepel, hogy ezt a területet teljes egészében belterületté minősítsük. Az sem lesz egyszerű: várhatóan harminc millió forintjába és nagyon sok munkájába kerül majd az önkormányzatnak. A belterületbe vonás átlagos ideje egy év. Nekünk ezt három hónap alatt kellene elintézni.

Az a bizonyos fórum, amelyen a valószínűleg utolsó fejlesztési lehetőségről hallhattak a Duna mellett élő baracsiak. Fotó: a szerző

- Hadd ismételjem meg a fórumon elhangzott egyik kérdést: mi a garancia arra, hogy ez sikerül?

- Hadd ismételjem meg az ott elhangzott válaszomat: semmi! Azt tudjuk, hogy oda víz- és szennyvízvezetéket akarunk építeni. Sok az ismeretlen tényező, de nem teketóriázhatunk sokat. Még a pályázatot sem mi írjuk, hanem egy héttagú konzorcium szerződne szennyvízcsatorna megépítésére a Nemzeti Fejlesztési Programirodával. Rajtunk kívül Mezőfalva, Nagyvenyim, Kisapostag, valamint Kulcs, Rácalmás és Dunaújváros szerepelne a konzorciumban. Az ivóvízvezeték megépítése viszont Baracs önálló lebonyolítású projektje lenne.

- Mi lesz, ha nem jön össze a 350 ingatlan kétharmadából a beleegyező aláírás?

- Akkor három lehetőség áll előttünk. Ha a Kisapostaghoz közeli tömbben meglesz a kétharmados többség, akkor ott megcsináljuk a fejlesztést. Ha a Halászcsárda közelében nem jön össze a kétharmad, akkor ott elhagyjuk. A harmadik lehetőség, hogy sehol sem csináljuk meg. Úgy érezzük, hogy ez az utolsó lehetőség a terület fejlesztésére.

- Az utolsó lehetőség?

- Igen. Legalábbis, ha most visszautasítják a tulajdonosok a fejlesztést, akkor nagyon hosszú időre lemondtunk ott az előrelépésről. Pedig az egy potenciálisan nagyon értékes rész! Most még van alkalmunk, hogy megakadályozzuk a terület végleges lecsúszását, olyan emberek beköltözését, akik keresik a rosszul közművesített, nagyon olcsó ingatlanokat, és életvitelükkel aztán megkeserítik mindenki hétköznapjait. Mi azt mondjuk: fejlesszünk, ezzel emeljük az ingatlanok értékét, így csak azok költöznek majd oda, akikre nem jellemző a közösségellenes magatartás. Ezen a területen félmillió forintért legalább másfél millióval emelkedhet majd az ingatlan értéke!

- A lakossági fórumon elhangzott, hogy ha Baracs nem fejleszti azt a részt, akkor az ott élők Kisapostaghoz csatlakoznak majd. Mit szól ehhez?

- Részemről semmi akadálya, bár kétlem, hogy több forrásuk lenne fejlesztésre, mint Baracsnak. Úgy tudom, Kisapostag nem ellenzi a csatlakozást. Ezzel ugyanis kétezer lakos fölé emelkedne a lélekszáma, önálló jegyzői jogkört kapna, s talán sikerrel pályáznának. Hangsúlyozom: talán. Mindez sok idő. S a Halászcsárda környéki résznek aligha jelentene megoldást.

Ez a beruházás végül is a baracsiak ügye, kívülről nemigen lehet beleszólni. Mégis megkockáztatom, hogy jobb megpróbálni, jobb fejleszteni, mint nem mert később aztán amiatt tehetünk majd szemrehányást magunknak, hogy bezzeg miért nem tettük meg. Ha belevágnak, akkor legalább ezt a kései bánatot elkerülik.

Még mindig jobb, ha van valami, mint ha nincs. A nincset hiába szidjuk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!