Hírek

2015.05.25. 10:42

Sokat tett az ifjúságért Dobráné Szabó Márta a bölcsődék igazgatója, valamint Szloboda Lajos testnevelő

A Dunaújváros Ifjúságáért-díjat két kiváló szakember, Dobráné Szabó Márta a bölcsődék igazgatója, valamint Szloboda Lajos testnevelő, edző vehette át.

Körmendi Erzsébet

Dobráné Szabó Márta pedagógusi pályáját Székesfehérváron kezdte, majd a dunaújvárosi Szórád pedagógusa lett. Magasra emelte a mércét saját magával szemben. Óravezetését a határozottság, a szervezettség jellemezte. Tudatos pedagógusként pontosan meghatározott célok és rendszerek szerint építette fel tanóráit. Munkájában nagy hangsúlyt kapott a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatása, éppúgy, mint a tehetséges tanulókkal való foglalkozás. Tanítványai közül többen városi, megyei tanulmányi versenyeken szép eredményeket értek el. Nagyon fontosnak tartotta a tanulók tanórán kívüli szabadidejének hasznos eltöltését. Mindig szem előtt tartotta a gyermekek érdekeit, bátran fordulhattak hozzá, a nyári szünetekben sátortáborokat szervezett.

Diákönkormányzati vezetőként, majd 2011-től igazgatóhelyettesként agilis szervezője volt minden iskolai rendezvénynek. 2003-ban Közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tett. 2008-tól a nullától három éves kor közötti gyermekek napközbeni ellátásáért felelős intézmény igazgatója. Munkáját jelenleg is a rá jellemző munkabírással, elhivatottsággal végzi. Reálisan látja a szervezet adottságait, lehetőségeit, korlátait. Munkáját az elkötelezettség, a következetesség és korrektség jellemzi.

Bizottsági elnökként Sztankovics László mondott pohárköszöntőt az ünnepeltek, díjazottak tiszteletére, és gratulált Dobráné Szabó Mártának és Szloboda Lajosnak (Fotó: Ady Géza)

Szloboda Lajos a Testnevelési Főiskola elvégzése után 1957-ben Dunaföldváron a Magyar László Gimnáziumban kezdte el pályáját. 1960-ban érkezett a Szórád Márton Általános Iskolába, ahol ő maga is végzett. Testnevelő tanárként és atlétika edzőként is lelkesen, következetesen dolgozott, szeretettel foglalkozott tanítványaival. Felfedezte a gyermekekben a tehetséget, szakmai irányításával céltudatos munkára, jó eredmények elérésére ösztönözte őket. A versenyzők nevelése mellett nagy figyelmet fordított a tömegsportra, fontosnak tartotta a gyerekek rendszeres mozgását, játékos versenyzését, az elért eredmény értékelését. Az óvárosi iskolában jelentős eredménynek számított a lány négytusa csapat 1964-ben elért első helyezése országos bajnokságban. Így ők képviselték hazánkat Prágában, a tizenegy nemzet csapata mellett. A versenyen az ötödik helyet szerezték meg, és jól szerepeltek a Varsóban tartott nemzetközi atlétikai versenyen is.

A ´60-as évek elejétől iskolai tevékenysége mellett, több mint húsz évig edzősködött a Dunaújvárosi Kohász atlétikai szakosztályában is. A rövidtávfutókkal és a távolugrókkal dolgozott. Edzésein figyelembe vette az egyéni adottságokat, a foglalkozásokat megtervezte és megkövetelte a rendszeres fegyelmezett munkát. 1971-ben a tanévet a Bánki iskolában kezdte, ahol a délutáni tömegsport foglalkozások, atlétikai edzések vonzották a fiatalokat.

1994-ben fejezte be a tanítást, nyugdíjba vonult. Meggyőződése, jól választott pályát. A munkája egyben a hobbija is volt. Ezért elégedetten gondol a sok szép eredményre, mellyel tanítványai megörvendeztették.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!