Hírek

2015.03.31. 14:09

Részben átütemezik az oltások menetét

Dunaújváros - A torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás, a Haemophilus influenzae b elleni ötkomponensű védőoltás gyártója jelezte: várhatóan nem tud szerződés szerinti határidőre vakcinát szállítani.

Gallai Péter

Ezért az ÁNTSZ a rendelkezésre álló tartalék készlet segítségével, valamint más oltóanyagok alkalmazásával, továbbá a védőoltás beadásának részbeni átütemezésével biztosítja, hogy minden gyermek továbbra is a megfelelő védelemben részesüljön. Az erről szóló országos tisztifőorvosi utasítást már megkapták a házi gyermekorvosok, az érintett háziorvosok, a védőnők. Ennek alapján a 2015. január 1. és március 31. között született csecsemők az ötkomponensű védőoltást 2, 4 és 6 hónapos korban kapják meg. A 2013. október 1. és december 31. között születettek esedékes újraoltása pedig 21 hónapos korban lesz.

Fontos, hogy mindez a betegségek elleni védettség kialakulását nem befolyásolja, és megfelel az oltóanyag úgynevezett alkalmazási előiratának. Májusban az öt szóban forgó betegség ellen átmenetileg másik két oltóanyagot használnak. Az országos tisztifőorvos utasítása rendelkezik ennek módjáról is, annak érdekében, hogy emiatt a csecsemőket ne kelljen a korábbinál többször megszúrni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!