Hírek

2015.03.18. 17:01

Különleges előadással készül idén is Rácalmás civil közössége

Rácalmás - Kereki Rita művészeti irányításával rácalmási civilek lelkes csoportja passiójátékkal készül idén is húsvétra. A próbák elkezdődtek.

Körmendi Erzsébet

– Ha közösségünk születéséről szeretnék mesélni, vissza kell gondolnom a 2005-ös évre, amikoris a saját gyermekeimmel és néhány barátunkkal először Betlehemeztünk Rácalmáson. A mogyoródi betlehemes játékkal jártunk házról házra. Így ment ez néhány évig, majd három éve, művelődésszervezői kérésre a város karácsonyi ünnepségére átalakítottam egy színpadiasabb formára. Így jött létre a Rácalmási Betlehemes. Ez volt az első kis magja közösségünknek. Nem is olyan kicsi, mert az angyali sereg megközelítette már akkor is a húsz főt. A sok angyalruha ihlette a Rácalmási Passiót, mert vasalásuk közben gondolkodtam el a folytatáson. A próbák és az előadások ugyanis olyan közösségi élményt adtak, ami nagyon tudott hiányozni az ünnep elmúltával – emlékezett vissza a kezdetekre Kereki Rita a Passió internetes honlapján is.

A Rácalmási Passiójáték civil szereplői három évvel ezelőtt debütáltak előadásukkal a Jankovic-kúriában. Balról Nagy Viktor. Fotó: Ady Géza

A Passióval nehéz dolga volt saját bevallása szerint, mivel nehezen tudta elképzelni, hogyan lehet megjeleníteni Krisztus szenvedését – az utcán. A világhálón megnézte a Pécsi Ifjúsági Passió 2012-es felvételét. Az adott ihletet neki, és utána már felgyorsultak az események: 2013 januárjában fogant meg az ötlet és akkor március 24-ére esett Virágvasárnap...

Kereki Rita ötletgazda és Kovács Pál, aki Kajafást alakítja. Fotó: Amatőr felvétel

– Akkor még nem is sejtettem, hogy mi mindenre lesz szükségünk. Szerencsémre segítségül siettek a barátaim, a Blau házaspár, azonnal elkezdték a toborzást. Blau Sándor ötlete volt a helyszín, Gabinak, a feleségének pedig a hangfelvétel főiskolai lehetősége jutott az eszébe. Megtaláltam a Pécsi Passió első szervezőjét, aki éppen árulta az egész jelmezkészletet az ominózus keresztekkel együtt. Ekkor jöttem rá, hogy nem is olyan olcsó mulatság mindez – folytatja Kereki Rita. Visszatekintéséből megtudhatjuk azt is, hogy a Rácalmási Német Nemzetiségi Önkormányzata is segített, valamint helyi vállalkozók is adakoztak... Közösen sikerült megoldani mindent.

Így kezdődött el 80 szereplővel a Rácalmási Passió útja. S idén már harmadszor teremt módot a húsvétra hangolódásra. Az előadás március 29-én, vasárnap 15 órakor kezdődik a Jankovich-kúriában.

Adalékként elmondhatjuk: a civilek kezdeményezése idén nemzetközi színezetet is kapott, ugyanis az „Europassion" mozgalom felfigyelt az előadásra. A brüsszeli székhellyel működő szervezet célul tűzte ki, hogy az unió országainak Passió előadásait összefogva egy egységes szellemi és alkotóműhelyként szolgáljon. A 15 országot és több mint 90 tag-előadó csoportot magába foglaló szervezet eddig Magyarországról csak a magyarpolányi és a budaörsi passiójátékot jegyezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!