Hírek

2015.02.02. 19:05

Útdíj: a dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodát is megerősítették

Dunaújváros - Február elsejétől érvényes az útdíjrendszer módosítása, így többek között ismét ingyenes lett a Pentele híd, amelyet január elsejétől a hagyományos díjfizetési módok mellett az újonnan bevezetett megyei matricával lehetett használni, abból is kettővel.

Gallai Péter

A Dunaújvárosi Hírlap kérdésére Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője elmondta: az ismételten díjmentessé vált szakaszok miatt, előzetes számításaik alapján, húszezer visszaváltásra számítanak hiszen például a Vas megyei matrica az M86-os ingyenességével teljesen megszűnt a tegnapi adatok szerint eddig ezren jelezték ebbéli igényüket. Minderre egyébként március 15-ig lesz lehetőség.

Mint megtudtuk, az országszerte üzemelő tizenhét Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati iroda közül az M3-as autópálya 12-es kilométerénél található budapesti, valamint a budaörsi, a székesfehérvári, a szombathelyi és a dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodáknál a megyei e-matricák visszaváltását mobilcsoportos díjellenőrző járművek is segítik, 8 és 16 óra között.

Helyben is van lehetőség a visszaváltásra: Szegedi Gábor (balra) és Szegedi Ákos, valamint Ágoston Gáborné és Ágoston Gábor a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató dunaújvárosi irodájában (Fotó: Zsedrovits Enikő)

- Azokon a helyeken erősítettük meg a létszámot, ahol a legnagyobb forgalmat várjuk, s nem szeretnénk, hogy az ügyfeleknek sokat kelljen várakozniuk. Az ingyenessé vált dunaújvárosi, valamint szekszárdi híd esetében leginkább a Bács-Kiskun megyei matricák visszaváltására számítunk azoktól, akik csak az átkelés miatt vették meg ezeket fogalmazott a szóvivő, aki kiemelte, hogy visszaváltásra a benzinkutakon nincsen lehetőség.

Emellett felhívta a figyelmet az elektronikus ügyintézésre: Ezzel könnyebben és adott esetben felesleges utazás nélkül megoldható a művelet, a pénzt pedig visszautaljuk az érintetteknek. A visszaváltás a nemzetiutdij.hu oldalon található megyei e-matrica visszaváltása menüpont alatt található igénylőlap kitöltésével és beküldésével gyorsan és egyszerűen kezdeményezhető. De a személyes ügyintézés is gyorsítható, amennyiben ezt valaki már kitöltve hozza magával. Természetesen az 1470 forintos szolgáltatási díjat ebben az esetben sem kell megfizetni tette hozzá.

Fontos változás még, hogy vasárnaptól a megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. Ezzel országszerte jelentősen bővült az egy vinyettával használható szakaszok hossza. Például a Fejér megyei matrica területi hatálya az M6-os esetében Pest megyében a Százhalombatta-észak, Tolnában a Dunaföldvár-dél (98-as kilométer) csomópontig érvényes. Az M7-es Pusztazámor (Pest megye) és Balatonvilágos (ezzel nem kell Veszprém megyei matricát vásárolni a Balaton déli partjára utazóknak) között használható, az M1-es pedig Herceghalom (Pest megye) és Tatabánya-Óváros (Komárom-Esztergom megye) között.

Azok az autósok, akik január 1. és január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Azaz elsejétól már bírságot kell fizetni.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!