Hírek

2015.02.04. 20:10

Minden sofőr figyeljen a zebráknál, mert folyamatos az ellenőrzés!

Dunaújváros - Nem eseti, hanem folyamatos a gyalogátkelőhelyek és azok környékének ellenőrzése - sajnos szükség van rá.

Gallai Péter

Nagy visszhangja volt a múlt héten történt tragikus balesetnek, amikor a Vasmű úton, a Babits utcánál lévő zebránál egy szabályosan átkelő várandós anyukát gázolt el egy autó - a baba életét nem tudták megmenteni, a fiatal hölgy életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság már korábban elkezdte ellenőrizni a zebrák környékét, de a tragikus eset után ezt igyekeznek tovább fokozni és szigorítani. Elsősorban azok számíthatnak büntetésre, akik nem adnak elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyen, de a zebrára parkolók, szabálytalan helyen közlekedő gyalogosok sem ússzák meg bírság nélkül. A január 22-e óta tartó akció alatt a felsorolt szabálysértések miatt 63 helyszíni bírság és négy szabálysértési feljelentés született. Szerda délelőtt pedig rövid idő alatt huszonketten nem adtak elsőbbséget a Vasmű út-Kossuth utca kereszteződésében található zebránál.

Akik a Vasmű út és a Kossuth utca kereszteződésében található zebránál szabálytalankodtak, azokról videófelvétel készült, majd a jelzés alapján a Városháza térnél sorra megállították őket az egyenruhások, így senki sem kerülhette el a bírságot és a büntetőpontokat (Fotó: Ady Géza)

A legutóbbi, nagy port felvert eset a múlt héten történt, amikor a Vasmű út és a Babits utca kereszteződésében a zebrán gázoltak el egy kismamát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett, babáját pedig nem tudták megmenteni az orvosok. A rendőrség már a korábbi esetek miatt kiemelt figyelmet fordított a gyalogátkelőhelyekre, amit ezt követően tovább fokozott. Szerdán ismét az egyik forgalmas és egyben problémás kereszteződésben, a Vasmű út – Kossuth utca sarkánál lévő zebránál rögzítették a szabálytalankodókat.

Németh Miklós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészetének osztályvezetője azt is elárulta, azért koncentrálnak leginkább a négysávos útszakaszokra, mert a gyalogosok ott érnek át leglassabban az úttesten, ezzel szemben itt a legnagyobb a gépjárműforgalom.

– Az idei év baleseti adatai alapján a gyalogosgázolások – amiből sajnos sok történt – a város legforgalmasabb pontjain található zebráknál történtek, például a Papírgyári úton, a Dózsa György úton a kollégiumoknál, legutóbb pedig a Vasmű úton, de az uszodánál is volt elütés. Ezeken felül a többi olyan helyen következett be, ahol a gyalogos nem kelhetett volna át az úttesten, de arra is volt példa, hogy lakott területen kívül, az út közepén, láthatósági mellény nélkül közlekedő embert gázoltak el. Az ellenőrzések addig tartanak, amíg szükséges, s ezeken csak szigorítani tervezünk.

Az osztályvezető kiemelte, hogy a KRESZ korábbi módosítása nyomán a zebráknál már a gyalogos átkelési szándéka esetén meg kell állni. Amennyiben ez nyilvánvaló, akkor részére az elsőbbségi helyzetet biztosítani kell.

– Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a gyalogosnak jogában áll megfordulnia a zebrán és visszamenni a másik oldalra, tehát úgy kell mögötte biztonságosan elhaladni, hogy erre is számítani lehet. Egyébként tavaly volt is egy balesetünk az erdei tornapályánál – tette hozzá az osztályvezető.Németh Miklós hangsúlyozta, eloszlatva minden rémhírkeltést, hogy nem alkalmaznak „bérgyalogosokat” azért, hogy kiprovokáljanak ilyen szituációkat. Pusztán azokra a helyzetekre reagálnak, amit az élet hoz, ezeket rögzítik videókamerával, a szabálytalankodókat pedig rendszám alapján száz méteren belül megállítják az egyenruhások és szankcionálják az esetet. Mint megírtuk, de nem árt ismételni: aki ezt a helyszínen elismeri az tizenötezer forintos bírságot és hat büntetőpontot kap.

Gyalogosoknak is karszalagot!

Figyelemre méltó olvasói levelet kaptunk Késmárky Pétertől. Azt írja, hogy a múlt héten a Vasmű úti egyik gyalogátkelőhelyen történt autós gázolás talán megelőzhető lett volna egy pár száz forintos eszközzel. Megelőzhető lett volna a baleset: de elsősorban a közlekedési szabályok betartásával, tesszük hozzá mi! Ezzel együtt igazat adunk olvasónknak, aki megjegyzi, hogy az autósok tudják, mennyire nem látszanak a gyalogosok este az autóvezetők számára. „Különösen esőben, különösen ellenfényben, különösen sötét öltözetben, Dunaújváros többnyire rosszul megvilágított helyein”, írja Késmárky Péter.

Aki hozzáteszi: ő pár éve hord gyalogosként este kerékpárosoknak készített fényvisszaverő karpántot. A múlt heti baleset után egy barátja is kérte, hogy vegyen neki ilyen karpántot, pedig a barát évekig rendszeresen finom gúnnyal illette... Miért is kell haláleset ahhoz, hogy észrevegyük a nem túl kényelmesben, a nem túl szépben is a hasznosat?” – kérdezi olvasónk.

„A rendszeres propagandával Önök is segíthetnének a helyzet javításában... Ha lehet, gyalogosként ne ragaszkodjunk feltétlenül a sötét ruhákhoz. A vidámabb, élénkebb színek életet menthetnek. Legyen ruházatunkon, táskánkon legalább egy-két, minden irányból jól látható élénk, lehetőleg fényvisszaverő folt. Ez még nappal is növelheti az úton való átkelés biztonságosságát. Gondoljunk csak az autóst elvakító, laposan sütő napra, vagy a verőfényben egy árnyéksávba kerülő zebrára.” Csak egyetérthetünk olvasónk véleményével és javaslataival. Bár régóta rendszeresen propagáljuk lapunkban a közlekedésbiztonság részleteit, köztük a fényvisszaverő jelzéseket is, különösen gyerekek esetében – igaz: nem mondhatjuk el elég gyakran! S ha így van, akkor már ötletet is adunk: a Vasmű út elején található egy kerékpárbolt, ahol (tegnap ellenőriztük) mindig bőséggel találhatók fényvisszaverő karpántok, szalagok, mellények, jelvények. Egy karpánt például, amely egyetlen mozdulattal felcsapható, mindössze 300 (háromszáz) forint. A gyerekek különösen kedvelik: ne fosszuk meg őket tőle, s mi magunk is mutassunk példát a viselésében!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!