2015.01.16. 16:10
Mégsem kell száműzni a só- és cukortartókat az asztalokról
Dunaújváros - Egyelőre mégsem kell száműzni a só- és cukortartókat az asztalokról, mert az egészséges étkeztetést előíró menzarendelet előírásait majd csak szeptembertől kell alkalmazni.
Ebédidőben nagy a sürgés az Arany János Általános Iskola éttermében (Fotó: Ady Géza)
Fél év haladékot kaptak tehát a konyhások arra, hogy hozzászokjanak az új módihoz, amivel annyi bajuk volt az év első napjaiban. A közétkeztetésben dolgozóknak legalább olyan gondot okozott a jogszabályoknak megfelelés, mint az ételeket elfogyasztóknak az újfajta ízvilághoz való hozzászokás.
Az eszi, nem eszi, nem kap mást bölcsességet azonban egyelőre félretehetjük: az Emberi Erőforrások Minisztériuma módosította a jogszabályt, szeptemberre kitolta a bevezetés határidejét arra hivatkozva, hogy az érintettek nem állnak készen a bevezetésre. A változásról azonban senki nem értesítette a közétkeztetőket és az iskolákat mindenki abban a hiszemben volt, hogy idén január elsejétől már csak egészségesen lehet főzni, és nem lehet sót kitenni az ebédlőben az asztalokra. A Magyar Közlönyben december 29-én jelent meg a módosítás, amely több ponton is tartalmaz változást. Engedi például a sót kitenni az asztalra csak ki kell írni, vagy rajzzal illusztrálni, hogy az nem egészséges. A rendelet hatálybalépését pedig kitolta szeptemberig, pedig már a január is csúsztatott kezdés volt, hiszen az eredetileg 2014 szeptemberétől kellett volna alkalmazni az előírásokat.
A minisztériumban állítólag a szülők elvárásait mérlegelve, a közétkeztetők szempontjait figyelembe véve döntöttek a jogszabály megváltoztatásáról. Számos jelzés érkezett a konyhákat vezetőktől, iskolákból, óvodákból, kórházaktól és más közintézményektől hogy ők nem állnak készen a bevezetésre, hiszen a költségvetésüket és a beszállítói szerződéseiket naptári évre tervezik, és a meglévő szerződéseiket nem tudják csak úgy módosítani.
Mert ahogyan nagyon sokan fogalmaznak: túlságosan drága lett volna az egészséges étrend kötelező fenntartása - vagyis a jogszabály betartása. Legalább 15-20 százalékkal emelkednének az előállítási költségek, és ami még rosszabb: az étkezők sem elégedettek az újfajta koszttal.