Hírek

2015.01.19. 15:30

Az új utastájékoztatási rendszer próbaüzeme hamarosan elkezdődik nálunk is

Dunaújváros – Éjjel-nappal jól olvasható, takarékos és korszerű utastájékoztató táblarendszert épít ki a Volán.

Pekarek János

Több olvasónk is élénken érdeklődött azoknak a roppant látványos, ám még nem működő Volán-tábláknak a sorsáról és rendeltetéséről, amelyeket az elmúlt hónapokban helyeztek ki a Béke téren és a Dózsa mozi előtti helyközi és távolsági autóbusz-megállókban.

Kérdéseiket továbbítottuk Pruzsina Alicéhoz, a Vértes- és az Alba Volán szóvivőjéhez, aki elmondta: a két, korábban külön működő Volán-társaság összevonásával, és az új cég immár közös, nagyobb fejlesztéseivel összhangban az utastájékoztatási rendszert is modernizálni kívánják. Ennek része (az elektronikai fejlesztések mellett) az egységes digitális táblák elhelyezése. Próbaüzemük rövidesen megkezdődik.

Az új utastájékoztatási rendszer akár szimbóluma is lehetne a két nagy, dunántúli Volán vállalat, az Alba és a Vértes Volán régóta elkezdett és fokozatosan haladó együttműködésének, sőt: összeolvadásának.

Az új, közös vállalkozás ugyanis itt is, mint másutt, az utasokat szeretné még inkább tevékenysége középpontjába állítani. Ezt szolgálja az ideálisabb méretű üzemnagyság csakúgy, mint a két cég más területeken megcélzott szorosabb közös tevékenysége, az informatikától a gazdaságosabb és jobb járatszervezésig, vagy akár a vezetési szintek átszervezéséig.

Korábbi, minisztériumi szintű közlések szerint a helyközi és távolsági járatok menetrendjét nem csak az egyes busztársaságok között kell jobban összehangolni a hatékonyabb működés érdekében, hanem akár a vasúti közlekedéssel is szorosabb egységben kell elképzelni az utasszállítást a jövőben.

Sok más lehetőség mellett, mint amilyen például üzemszervezési, karbantartási, felújítási feladatok összevonása, az informatika fejlesztése is együtt valósul meg a jövőben a két szomszédos Volán-társaságnál. Ennek keretében pedig nem csak a menetrend-szerkesztéssel, hanem az utastájékoztatással is összevontan érdemes foglalkozni.

Ahogyan Pruzsina Alice mondta, a nagyobb forgalmú megállókban elhelyezett új, elektronikus utastájékoztató táblák bekapcsolása és rendszeres működése legkésőbb a tavasszal megvalósul. Ezeket ugyanis ezekben a hetekben kötik be a Volán-társaságok egységes informatikai rendszerébe.

Ezután következik egy tesztidőszak, amelynek során ellenőrzik például azt is, hogy a táblákhoz felszerelt napelemekkel, illetve a kábelen érkező energiarendszerrel hogyan működnek folyamatosan a berendezések.

Amelyek többek között a pontos időt is kijelzik majd, az autóbuszjáratok száma, útvonala, indulási és érkezési ideje, menetideje mellett. Nappal és éjszaka egyaránt jól láthatóan...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!