Hírek

2015.01.22. 20:05

A Magyar Kultúra Napja: 192 éve fejezte be Kölcsey a Himnuszt

Dunaújváros – Hagyományosan a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában adták át a Pro Cultura Intercisae-díjakat.

Pekarek János

A Magyar Kultúra Napja, január 22-e alkalmából ismét a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza nagytermében rendezte meg hagyományos ünnepségét Dunaújváros Megyei Jogú Város önkormányzata. Az ünnepi alkalom, mint tudják, a Himnusz befejezésének évfordulója: Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le végleges formájában nemzeti költeményünket Szatmárcsekén, 1823-ban.

Képünkön a Korridor fagott kvartett, két szélen a két vendégművésszel: Lakatos Ágnessel és Csuhaj Barna Tiborral. Fotó: Ady Géza

Városunk közgyűlése pedig külön kitüntetést alapított e jeles napra: a Pro Cultura Intercisae-díjat. Ebben az évben is a Magyar Kultúra Napján köszöntötték a színházteremben megjelent szépszámú közönség előtt e díj kitüntetettjeit, a kultúra formálásában kimagasló teljesítményt nyújtó alkotó- és előadóművészeknek, alkotóközösségeknek. Négy díjat osztottak ki – öt embernek.

Gombos István alpolgármester Kőszegi Károlynéval.

Az egyik díjon ugyanis ketten osztoztak: Parádi László és György, a nevezetes pentelei Parádi-duó tagjai, az immár ötvenegyedik éve együtt zenélő Parádi-ikrek. Családjuk több mint százötven éve él Pentelén. György a Pentele Baráti Kör elnökeként is dolgozik.

Ugyancsak Pro Cultura Intercisae-díjat kapott Móri Csaba, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes alapító tagja, táncosa, tánckarvezetője, koreográfusa, aki táncolt a Honvéd Táncegyüttesben is, és 1984-től tagja a Vasasnak. Móri Csaba 2006-ban és 2009-ben elnyerte a Dunaújvárosi Hírlap Közönségdíját.

A Parádi-ikrek, László és György Pro Cultura Intercisae-díjasak.

Pro Cultura Intercisae-díjjal ismerték el Moravetz Attila, a dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának munkáját. Moravetz Attila 1993-től tanít klarinétot az intézményben, amelynek tanszakvezetője, később igazgatója lett, és klarinétzenekart is alapított ott. Több rangos zenei és kulturális esemény kitalálója, megszervezője, fellépője, a Szonáta Zeneművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ugyanezzel a díjjal tüntették ki Kőszegi Károlynét, a Vasas Táncegyüttes kelléktárosát, az MMK gondnokát, aki ötven éve dolgozik a táncegyüttes mellett: ő a táncosok hőn szeretett „Mamija"...

A díjakat Gombos István, kulturális ügyekért felelős alpolgármestere adta át. Ezután nagysikerű koncertet adott a Korridor fagott kvartett, Lakatos Ágnes és Csuhaj Barna Tibor közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!