Hírek

2014.10.29. 13:40

Müller Miklós: munkahelyeket kell teremteni helyben, ez a legfontosabb

Nagykarácsony - A gyökerekhez visszanyúlóan nagy változásokat terveznek a nagykarácsonyiak, élükön a most megválasztott fiatal polgármesterrel, Müller Miklóssal.

Körmendi Erzsébet

Müller Miklósnak sok terve van, fiatalos lendülettel vetette bele magát az önkormányzati munkába

Nagykarácsony leszakadt a déli régiótól is, Előszálláshoz és Mezőfalvához képest szinte egyhelyben járt, Daruszentmiklóst pedig a bezzegtelepülésként emlegették a falubeliek. A változtatni akarás szándéka motoszkált az emberekben október 12-én is, és a 61 százalékos részvételi arány arra utal a falubeliek szerint, hogy az általuk zűrösnek nevezett nyolc év után tiszta lapot szeretnének és lendületes önkormányzati vezetést.

Müller Miklós (Fidesz-KDNP) magabiztosan nyerte a polgármester-választást. Bemutatkozójának elején megtudtuk a fiatal településvezetőtől, hogy 32 éves, nőtlen, tősgyökeres nagykarácsonyi. Magasépítő technikus a végzettsége, és jelenleg építőmérnök hallgató a pécsi egyetemen. Önkormányzati képviselő is volt 2006-ban, de az előrehozott választásokkor már nem indult újra, mert zavarta a kialakult légkör, nem akart benne részt vállalni. Tízéves kora óta szervezőként és lebonyolítóként részt vesz a falubeli eseményeken, tagja volt a mára megszűnt az ifjúsági önkormányzatnak. Bizonyított a Falusi Élet Kertjének a létrehozásával, ahol a hagyományőrzésen kívül közösségi teret biztosítanak a helybélieknek. Müller Miklóst egyébként az életkertbe rendszeresen járók bíztatták arra, hogy induljon a polgármester-választáson – számítanak a fiatalos tempójára, tenniakarására települési szinten is. Szeretnék ha az évek alatt kiveszett összetartás és összefogás ismét jellemző lenne Nagykarácsonyra. A polgármesterrel közösen, arra vágynak, hogy a régi falusi jelleg visszatértne, ahol az emberek szívesen tesznek, dolgoznak lakóhelyükért, mint régen is.

Müller Miklós felidézi, hogy régen 3500-an éltek a faluban, ma a lélekszám az 1400-at is alig éri el. Szeretne az elöregedésen változtatni, a fiatalokat házbérlési lehetőséggel, programokkal megtartani, csökkenteni a város elszívó erejét. Meggyőződése: Nagykarácsonyban öntudatos, jó emberek laknak, akik elveszítették önbizalmukat a semmittevésbe süllyedt faluban. Ki kell lépni a szürkeségből! A falu régen kertészettel rendelkezett, ezt is szeretnék újraéleszteni, először kiskertek bevonásával, hiszen sok idős már nem tudja művelni a nagy háztájit. A terményeket eladhatnák a helyi és a városi piacon. Gondolkodnak betonelemgyártó műhelyben is, ahol kisipari módszerekkel elkészíthetnék például a járdalapokat. Müller Miklós hisz abban, hogy lehetőség lesz infrastruktúra fejlesztésére, a civil élet felélénkítésére. De a legfontosabb: munkahelyeket teremteni, helyben! A polgármester szerint ez mindennek az alapja. Ha a megélhetés biztosított, akkor önfenntartóvá válik a település, és megszűnik az elvándorlás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!