2014.10.02. 14:15
Szüreten a kohászok borászánál
Dunaújváros/Szekszárd - Nem sok neves hazai borász büszkélkedhet kohász végzettséggel. Bodri István igen.
A szekszárdi bor fő sajátossága a gyümölcsösség, a lágyság és a cizelláltság - ad jellemzést hazánk egyik legnépszerűbb borvidékének kínálatáról az egyre karakteresebb arcot mutató Bodri Pincészet fiatal borásza Bodri Orsolya. A Bodri család tíz generáció óta foglalkozik szőlő és bortermeléssel. Az elődők hagyományát folytatva évtizedek óta családjával dr. Bodri István azon dolgozik, hogy a magyar és a nemzetközi bortérképre (is) felhelyezze a pincészetet és kiváló borait. Ez mind szép és jó, de mi köze van mindehhez a Dunaújvárosi Főiskolának? Egyre több!
Diákévei során a fiatal Bodri István egyszer csak azzal szembesült, hogy igen messze került a szőlőtől. Mégpedig Dunaújvárosba, kohász-gépész szakra. A mára ismertté lett borász ma is büszkén hangoztatja, hogy remek és tartalmas éveket köszönhet az újvárosi intézménynek. Mint visszaemlékezéséből kiderül, jó pár szerencsés hallgatótárs már akkor kiváló szekszárdit poharazhatott a szürkének épp nem nevezhető kollégiumi estéken.
Szüreti szemlén dr. András István és dr. Bodri István a száz hektáros Bodri birtok egyik ékkövének számító Faluhely-dűlőben
- Finoman szólva, nem a szocialista tervgazdaság alatt születtek a legjobb magyar borok, ám a helyi családok azért őrizték minőségi borkészítés hagyományát. A hallgatótársaimat is gyakran megleptem egy-két üveggel, említi Bodri, aki ma is szoros kapcsolatot ápol az újvárosi campussal. A kohászok borászaként is emlegetett gazda kedden szüretre és egy kis borkostolóra várta a Dunaújvárosi Főiskola felkészült küldöttségét.
A csapat azon a faluhelyi dűlőn látott munkához, ahonnan számos remek nedű származik. Kedden épp a kékfrankos rozé szőlő szüretébe segített be a főiskolás alakulat. Hogy pontosan mi is születik e dűlőben, arról álljon itt egy szakszerű értekezés: A szekszárdi Faluhely-dűlőben terméskorlátozással termelt, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon és Kadarka szőlőből készül a bor. Sűrű szövésű, tipikus szekszárdi jegyeket hordozó borok, amelyben a gyümölcs jegyek és a fűszeresség szépen elegyedik.
Ha ilyen bormíves öregdiákokkal bír egy felsőoktatási intézmény, akkor a lehetőséggel élni kell. Ki más is adhatná a nemzetközi szinten is egyre komolyabb terveket szövögető főiskola hivatalos és egyben ünnepi borát, mint a kohászok borásza.
A Bodri Pincészetben dr. András István, a Dunaújvárosi Főiskola így fogalmazott: István egy mintahallgató, nem feledve főiskoláját és a selmeci hagyományokat, tudatosan épített pályáját, mi pedig büszkén visszük majd hírét a kohászok borászának és ajánljuk borait barátainknak, és partnereinknek.
A szüreti beavatás után dr. Bodri István borász ünnepélyesen átnyújtott egyet a válogatott palackokból.
A Dunaújvárosi Főiskola bora a 2011-es Bodri Faluhely Kékfrankos. E nedűt idén ezüst éremmel díjazták a neves brüsszeli Monde Selection világversenyen és a Pannon Borrégió mustráján is a legjobbak közi válogatta a zsűri.
A Bordi borok az utóbbi években számos hazai és nemzetközi megmérettetésen szerepeltek sikerrel.