Hírek

2014.10.10. 18:25

Miska, az ólomkatona Pákozdra költözik!

Pénteken késő este érkezett szerkesztőségi elektronikus leveles ládánkba a hír, miszerint a Miska huszár ügyeit intéző csapat, kiegészülve Pákozd település képviselőivel, felhúzta a rekordméretűre tervezett ólomkatona leendő szálláshelyén annak hivatalos zászlaját. Ezzel tehát véglegesen is eldőlt: Miska pákozdi lesz!

Szabó Szabolcs

Emelkedőben. A Fejér Megyei Önkormányzat főjegyzője dr. Molnár Krisztián vonta fel Miska huszár zászlaját az ólomkatona leendő állomáshelyén Pákozdon

- Az utóbbi hét-nyolc évben annyiszor nyilatkoztuk már le a sajtóban, hogy megtaláltuk a megfelelő helyet Miskának, ám az ígéretek rendre csak ígéretek maradtak. Pákozd tekintetében már a tárgyalások megkezdésekor más volt a helyzet, éreztük, hogy számukra is fontos a huszár, amely így történelmi helyszínre is kerül - mondta el megkeresésünkre az ólomhuszár alkotó-építője, Rohonczi ROHO István.

Fellapoztuk lapunk bőséges Miska-archívumát, és számos olyan településre bukkantunk, amely az utóbbi hét évben, ha ideiglenes is, de bejelentkezett az ólomhuszárért. Sokan szerették volna, ha Miska helyben talál végleges otthonra, így került szóba Rácalmás és Dunaújváros is, ám konkrét tárgyalásra egyik város esetében sem került sor. Európa (egyik) kulturális fővárosa 2010-ben Pécs volt. A hírek szerint a szervezők be is jelentkeztek Miskáért, ám a milliárdos költségvetésű programsorozat végül Miska nélkül ért véget.

- Egy idő után már mi sem hajszoltuk a lehetőségeket, pedig időről időre akadt új és újabb jelentkező - emlékszik vissza ROHO, aki most azt az ígéretet kapta, hogy jövő év szeptemberében már új szálláshelyén fog őrt állni Miska huszár. A rekord méretű ólomkatona nem lesz egyedül. A korábbi terveket követve a Miska-projekt vezetői és támogatói egy látogatóközpontot is szeretnének építeni a kolosszus mellé.

Miska felállítása nem lesz olcsó mulatság. Pontos költségvetés még nincs, ám az előzetes számvetés szerint a több tízmillió forintra rúghat a végösszeg. Egy azonban biztos, Pákozd egy újabb látványossággal gyarapodhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!