Hírek

2014.09.12. 15:15

Továbbra is sok gondot okoz a takarékszövetkezet csődje

Továbbra is sokaknak okoz napi gondot az Alba Takarékszövetkezet csődje. Az ott számlát vezető nyugdíjasok e hónapban a Magyar Posta Zrt.-n keresztül kapják meg a nyugdíjat.

Szabó Szabolcs

- Az Alba Takaréknál minden hónap 12-ig érkezett meg a nyugdíjunk. E dátumhoz igazítottuk a családi költségvetést, oszottuk be a rendelkezésünkre álló pénzt. Most sok hozzám hasonló albás ügyfélnek okoz napi gondot a pénzintézet csődje, főként úgy, hogy megtakarításainkhoz sem tudunk hozzáférni - kereste meg szerkesztőségünket pénteken reggel Knoll Jánosné nagykarácsonyi olvasónk.

Az érintett nyugdíjasok ügyében megkerestük a Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságát, ahol dr. Bartucz Sándor az igazgatóság vezetője válaszolt kérdéseinkre:

- Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Bank az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét 2014. augusztus 29-én visszavonta. Erre tekintettel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az érintett nyugdíjasokat a 2014. szeptember 3-án kelt, szeptember 5-én postázott levélben tájékoztatta a történtekről és a nyugdíjuk további folyósításával kapcsolatos tudnivalókról. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság közlése szerint 2014. szeptember hónaptól kezdődően az érintett nyugdíjasok ellátását az Igazgatóságnál nyilvántartott folyósítási címére utalják. A tájékoztatás azt is tartalmazta, hogy a kifizetés pontos időpontjáról a lakóhely szerint illetékes postahivatal tud felvilágosítást adni. Az érintettek arról is tájékoztatást kaptak: ha az ellátását a jövőben más módon vagy más folyósítási címre kívánják utaltatni, úgy az erre vonatkozó kérelmet, illetőleg nyilatkozatot a törzsszámra hivatkozással kell a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (1820. Budapest) részére elküldeni. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatása a nyugdíjak kifizetésének pontos időpontját tehát nem tartalmazta, de nem is tartalmazhatta, mivel arról kizárólag a lakóhely szerinti postahivatal tud konkrét felvilágosítást adni az érintetteknek.

Magányosan: már nem fogad ügyfeleket az Alba Takarék kulcsi fiókja sem

Ismereteink szerint a postahivatalok a szeptemberi nyugdíjak kifizetéséről szeptember 15-ét követően, az adott településen szokásos napon/napokon intézkednek - mondta el a DH-nak dr. Bartucz Sándor.

Szeptember 2-án a rácalmási önkormányzat képviselő-testülete rendkívüli ülésén arról döntött, hogy azon rácalmási polgárok, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy rendszeres járandóságát az Alba Takarékszövetkezetnél vezetett folyószámlára kapta, és ahonnan a kifizetés a folyószámla zárolása miatt nem történt meg gyorssegélyt igényelhet az önkormányzattól. A település polgármestere lapunknak pénteken elmondta, hogy a testület döntése továbbra is érvényben van, a korábban megszabott feltételek mellett maximálisan 20 ezer forintot áthidaló segítséget tud nyújtani az önkormányzat a szerencsétlen helyzetbe került nyugdíjasoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!