Hírek

2014.08.01. 17:15

Az érdekképviseletek szerint a gumigyár törvénytelenségeket követett el

Dunaújváros/Rácalmás - A Liga szakszervezetek szerint a Hankook magyarországi vezetése sárba tiporja a szakszervezeti jogokat. A témában több szakszervezet és természetesen a Hankook is közleményt adott ki. Lapunk ezekből készített rövidítve a közleményeket összefoglalót.

Munkatársunktól

A LIGA Szakszervezetek szerint a Hankook magyarországi vezetése jelenleg sárba tiporja a szakszervezeti jogokat, és boszorkányüldözést folytat a helyi szakszervezet, illetve tisztségviselői ellen. A LIGA közleményében szolidaritásáról biztosította a Hankooknál működő Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetét, amelyet álláspontja szerint a munkáltató jogtalan és elfogadhatatlan eszközökkel kíván ellehetetleníteni. A szakszervezeti szövetség álláspontja szerint a cég a napokban jogtalanul mondott fel a szakszervezet elnökének. A Hankook magyarországi vezetése szerint a szakszervezeti vezető legnagyobb bűne az, hogy saját költségére, munkaidőn kívül jogi tanulmányokat folytat – írták a közleményben.

Műszakváltás a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyáránál. Szervezett kivonulás. Fotó: DH-arhív

A LIGA Szakszervezetek felszólítja a Hankookot, hogy azonnal hagyjon fel a törvénysértő gyakorlat folytatásával, állítsa vissza az elbocsátott szakszervezeti vezető munkaviszonyát, és maradéktalanul tartsa be a magyar törvényeket. A Magyar Szakszervezeti Szövetség is felháborítónak tartja a Hankook Tire Magyarország Kft. sorozatos munkavállaló ellenes, törvénysértő magatartását.A közlemény példaként említi: a társaság szakszervezetének elnökét, Bognár Ferencet rendkívüli felmondással bocsátották el, mert munkaidőn kívül, saját elhatározásából jogi tanulmányokat folytat. „Elutasítjuk ezt a törvénysértő magatartást, felszólítjuk a menedzsment, hogy visszamenőlegesen állítsa helyre Bognár Ferenc munkaviszonyát" – írták.

Kiemelik: a Hankook magyarországi vezetése nem bánhat kénye-kedve szerint az emberekkel. Nem teheti meg, hogy üldözze, ellehetetlenítse azokat a szakszervezeti vezetőket, azt az érdekvédelmi munkát, amelyet a gyár munkavállalói érdekében végeznek.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség is megdöbbenéssel fogadta azt a médiában megjelent hírt, hogy Bognár Ferencnek, a Hankook Tire Magyarország Kft. szakszervezeti vezetőjének munkaviszonyát a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette. Szövetségünk előtt jól ismertek azok a tények, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft.-nél „ferde szemmel" tekintenek a helyi szakszervezet működésére és ebből következően az együttműködésben alapvető gondok alakultak ki.

Megítélésünk szerint az alapvető hibát azok a politikai és gazdasági körök követték el, akik nem hozták világosan a Hankook tulajdonosai tudomására azt az alapvető kötelezettségüket, hogy Magyarországon a magyar törvények hatályosak és amennyiben a profitszerzés reményében itt kívánnak letelepedni, akkor a „játékszabályokat" nekik is maradéktalanul be kell tartaniuk. Úgy érzik, hogy a munkáltató mostani szakszervezet ellenes támadása nem elsősorban Bognár Ferenc szakszervezeti vezető ellen irányul, hanem egyszer és mindenkorra szakszervezetmentes övezetté kívánja nyilvánítani a Hankook Tire Magyarország Kft. működési területét. A Vasasok jelszavával bíztatunk: Egység – Összefogás – Szolidaritás.

A Hankook állásfoglalása: Reagálva a Hankook Tire Magyarország Kft. egyik munkavállalójának elbocsátása kapcsán a napokban megjelent hírekre, az elmúlt időszakban összesen kettő esetben kezdeményezte a munkáltató a munkaviszony megszüntetését szakszervezeti tisztségviselő esetében. Az egyik a jelenlegi eset, a másik, korábban elbocsátott munkavállaló ügye pedig vádemelési javaslattal került az ügyészség elé. A többi esetben a munkavállalók maguk kezdeményezték a felmondást, és közös megegyezéssel távoztak a cégtől.

A jelenlegi konkrét esetre reagált a Hankook Tire Magyarország Kft. 2014. július 21-i hatállyal – amely szerint megszüntette egyik munkavállalójának munkaviszonyát, aki egyben a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetében is vezető pozíciót tölt be. A felmondása valós oka az volt, hogy a munkavállaló munkáltatóját tudatosan félrevezette, a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségét szándékosan megszegte, valótlan információra hivatkozva kért és kapott engedélyt távolmaradásra a munkából. Valótlan az állítás, hogy jogi tanulmányai miatt szűnt meg a munkaviszonya.

 

Sok embert elgondolkodtatott a rendkívüli felmondással elküldött szakszervezeti elnök esete. A felmondólevél tartalmát és a felmondás pontos indokát csak a két fél ismeri, de az, hogy a kórházból hazatérő munkavállalót már mindez otthon fogadta sok mindent üzenhet az eljárásról. Mindenki döntse el maga, hogy mit.

„A felmondás rövid határidővel való kézbesítésének oka, – ugyanis az volt – hogy a magyar jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy valakinek a rosszullétét/betegségét figyelembe vegye a munkáltató, ha az ügye egyébként már tisztázott. Ilyenkor a hatályos jogszabályok szerint akkor is kézbesíteni kell a felmondást, ha a munkavállaló betegállományban van."

Várkonyi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!