Hírek

2014.08.26. 16:40

Már a felén túljutottak az újraélesztők - A polgármester is élesztett

Dunaújváros – A rekorderjelöltek kedden, pontban délben eljutottak a félidőhöz. Négy-ötszázan már újraélesztettek.

Körmendi Erzsébet

– Az életet és a halált egy pillanat választja el. Ezért nagy szükség van arra, hogy sokan elsajátítsák az életmentő beavatkozás fogásait. Dunaújváros ismét bizonyította, helye van a civil kezdeményezésnek, és az összefogás nagy erő – mondta Cserna Gábor polgármester kedden a mozi előterében, ahol megköszönte a szervezőknek a munkát, a támogatóknak a segítséget, a résztvevőknek pedig a kitartást.

Nagy Gábor ötletgazda, Kisapostag polgármestere mutatja Varga Gábor országgyűlési képviselőnek a helyes fogásokat.

Mert kitartásból, tenni akarásból valóban nagyon is jeleskedtek mindazok, akik az elmúlt több mint négy napban jelentkeztek a rekordkísérletre, és csapattársaikkal felváltva órákig „dolgoztak" a speciális babán, hogy szakadatlan legyen a 200 órás újraélesztés. Feth Katalin, a Vöröskereszt helyi vezetője délben ujjongott: – Ebben a pillanatban tartunk a felénél! Most már csak négy nap és négy óra van hátra a rekordkísérlet végéig.

Pontos számadatokat nem tud mondani az eddigi részvételről, mert majd a végén összesítenek, és van, aki többször is visszatér, de úgy gondolja, négy-ötszázan már biztosan voltak. Sokan betérnek hozzájuk az utcáról kérdezősködni, kipróbálni (megtanulni) az újraélesztést, jelentkezni a rekordkísérletre. Két érdeklődő hölgytől például azt kérte a Vöröskereszt vezetője, hogy hajnal négy órakor lenne rájuk szükség, jöjjenek vissza. Maga sem hitt hajnalban a szemének: visszamentek. A legidősebb, 67 éves újraélesztőjük Kulcsról érkezett a Carpe Diem Alapítvánnyal.

A Székesfehérvári Városi Polgárőrség speciális csoportjának tagjai, Bognár János és Moizer Attila a rekordkísérlet közben.

Fotó: Ónodi Zoltán

A Székesfehérvári Városi Polgárőrség speciális csoportjának tagjai ide utaztak, fontosnak tartották, ezt a néhány órás dunaújvárosi szolgálatot. Varga Gábor országgyűlési képviselő mondta a helyszínen: ha a rekordkísérletben résztvevő hatszázból egy ember képes lesz alkalmazni adott pillanatban a fogásokat, az egy emberéletet jelent. A segítők közül Gulyás Emese, a Vöröskereszt megyei vezetőségének tagja 12 órákat teljesít, a kezdés óta hétfőn aludt először otthon. De azt mondta, megéri a fáradtságot. Mindenki pozitívan áll az ügyhöz, jókedvű és kedves.

– Végre történik valami, aminek jó visszhangja van! Biztos, hogy elérjük a kétszáz órát – hangsúlyozta Emese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!