Hírek

2014.07.02. 15:55

Vigyázz! Itt van a parlagfű!

Júliusban már büntethetik a parlagfű elleni védekezést elhanyagoló földtulajdonosokat. Nagyon!

Pekarek János

Képünk a Dunaújvárosi Hírlap nagy parlagfűmentesítési akciója alkalmából készült, 2012-ben. Az előtérben Körmendi Erzsébet kollégánk Majorosi Tiborné hirdetési ügyintézővel küzdenek egy makacs tő parlagfűvel

Júliusban már megbüntethetik azokat, akik nem kaszálják le kertjükben, telkükön, földjükön a parlagfüvet, s az bimbós, vagy virágzik.

A bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai szabhatják ki a hanyag tulajdonosokra. A bírság összege legalább tizenötezer, legfeljebb ötmillió forint lehet egy alkalommal.

A telkek, szántóföldek ellenőrzését a területileg illetékes földhivatalok végzik, a belterületi ingatlanok esetében a település jegyzőjéé az ellenőrzési jog.

A bírság(ok) mellett a hivatal kényszerítheti is a földtulajdonost a parlagfűmentesítésre. Végső esetben kényszerkaszálást is elrendelhet, amelynek költségeit ugyancsak a földtulajdonosnak kell kifizetnie.

Mivel évekig gond volt a kirótt bírságok érvényesítése, a be nem fizetett büntetéseket már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adó formájában hajtja be: vagyis az adóhatóság lefoglalhat, árvereztethet akár a be nem fizetett büntetés fejében.

Parlagfűvel fertőzött területről bárki bejelentést tehet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál vagy a földhivatalnál, illetve a település jegyzőjénél.

Magyarország kormánya a közelmúltban 2020-ig szóló parlagfűmentesítési tervet fogadott el az allergiások és az asztmában számának folyamatos növekedése miatt. A terv a parlagfű kiirtását tűzi ki célul. E terv része a tavaly óta működő PBR, azaz a Parlagfű Bejelentő Rendszer, amelyet az interneten keresztül, számítógépen és okostelefonon érhetünk el, oda információkat, fényképeket lehet feltölteni. Ennek létezik önkormányzati verziója is.

A szakemberek 2014-ben helikopterről is terveznek rendszeres parlagfűfelderítő őrjáratokat.

A parlagfű (ambrosia artemisiifolia) kétszikű, 40-120 centiméter magas, terebélyes, ágas, egynyári növény.

A savanyú, homokos agyagot kedveli, a tengerszinttől négyszáz méteres magasságig fordul elő. Márciusban kel, áprilisban csírázik, virgágporát júliusban, augusztusban szórja szét. Egy mag akár száz kilométerre is eljut, és harminc évig is életképes marad. Amerikából származik, Európában (Svájcban) 1878-ban, Magyarországon (Somogy déli részén) 1920-ban jelent meg.

Nevét onnan kapta, hogy a művelésből kimaradt földeken, korábbi földmunkák be nem vetett helyén, azaz parlagon hagyott területeken jelenik meg.

Kiirtása, vegyszeres kezelése nehézkes. Rendszeres kaszálást igényel, de a legjobb védekezés: tövestől kihúzni a növényt a földből. Ehhez ajánlott a védőkesztyű, a porálarc, szemüveg!
Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!