Hírek

2014.07.01. 18:45

Igazi látványosság lesz belvárosi állomáshelyén Muki

Dunaújváros - Az utóbbi hónapokban rendszeresen jelentettünk az egykori városi Vidám Park legendás kisvonatának felújítási munkálatairól. Már épül Muki végső állomáshelye is.

Szabó Szabolcs

Fotók: Ady Géza

Megpróbálunk mindenre figyelni - jelentette ki pénteken reggel a Vasmű út mellett található zöldsáv elején Orosz Csaba tűzoltóparancsnok, a Mukimentő program egyik kezdeményezője, miközben az erdészet munkatársai azon igyekeztek, hogy a közeli arborétumba helyezzenek át egy gyökerestől kiemelt fenyőt. A mentési munkálatra azért volt szükség, mert a Hild József Szakközépiskola első évfolyamos diákjai megkezdték az egykori vidámparkban szolgáló legendás kisvonat új állomáshelyének előkészítését.

A srácok alapásási munkálatait irányító szakoktató, Szűcs József lapunknak elmondta, hogy a diákok előbb egy negyven centiméter mély alapot ásnak, majd egy betonkoszorút készítenek. Ezután következhet a bazaltfeltöltés, végül érkezhetnek vasúti talpfák is. A tervek szerint Mukit egy szemafor is várja majd a vasmű úti új állomáshelyén.

Muki az utóbbi hónapokat és heteket a Dunaferr iskola műhelyeiben töltötte, teljesen újjászületett.

Lapunkban már olvashattak arról, hogy a ráncfelvarrás során a kismozdonyon sok mindent ki kellett cserélni. Muki szenes kocsijának alváz feletti része például teljesen megújult.

A dunaferresek megőrizték rozsdás, törött oldallemezét, amelyen az egykori úttörő-vasutas embléma is található. Ez ugyanis kuriózumnak számít. Megmentették a vezetőfülke lemezét, amelyen továbbra is megtalálható a 285001-es pályaszám.

A fővárosban található Közlekedési Múzeum előtt van egy ugyanilyen, eredeti állapotában megőrzött kisvasút darab, mint látványosság és remélhetően augusztus második felében már Dunaújváros is büszkélkedhet hasonlóval: Muki gyakorlatilag már szerkezetkész.

A Dunaferr iskola műhelyéből hamarosan átszállítják a legendás kismozdonyt a Volán telepre, ahol megkapja a végleges festést és elvégzik az utolsó simításokat is a szakemberek.

A tervek szerint a belvárosi állomáshely augusztus közepére elkészül, ahol hangulatos esti megvilágítás és megújult park is várja majd Mukit és látogatóit.

A leromlott állapotú vidám park felszámolása után Mukit a helyi tűzoltók vették gondnokság alá. A Muki-projekthez azóta számos támogató és önkéntes csatlakozott. Mindennek köszönehetően egy igazi különleges kiállítóhellyel gyarapodhat a város.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!