Hírek

2014.05.19. 16:15

A legnagyobb ólomkatona a világon várhatóan Pákozdon áll majd

Nem volt könnyű hétvégéje a Széchenyi István Gimnázium rajztanárának, Rohonczi Istvánnak, pontosabban énje másik felének, a kortárs képzőművésznek, akit a legtöbben csak ROHO - ként ismernek.

Balla Tibor

Fotó: Ónodi Zoltán

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett, Vállalkozók Házában május 16 - án, pénteken délután nyílt Formulate című tárlata, míg másnap a rácalmási egykori lovardában volt főszereplője a Miska elindul fesztivál nak.

A dunaújvárosi alkotók, illetve azok életművének bemutatását zászlójára tűző sorozat pénteki eseményén, a Kamara Galériában ez alkalommal ROHO figurális szobrai álltak a középpontban, egészen konkrétan az alkotó folyamat képi dokumentációja: A nonfigurális alkotásaival is országos sikereket felhalmozó alkotó köztéri szobrainak felsorolása is jelentős alkotóról árulkodik, nem csoda hát, ha egy egész tárlatot szántak ennek.

A kissé talán formabontó kiállítás megnyitóján Vitéz Damján trombitaszólója után maga az alkotó állt a maroknyi érdeklődő elé, hogy a tőle megszokott őszinteséggel beszéljen a művek keletkezésének körülményeiről. Elárulta, a figurális szobrászat eleinte cseppet sem izgatta, csak stúdiumként tekintett rá. Rájött, hogy a figurális szobrászat legalább akkora kihívás, mint az öncélú önmegvalósítás. Akik ott voltak, már tudják, hogy első szobra Szűcsi községben áll és Bajza Józsefet ábrázolja. Ekkor kellett megtanulnia letisztult formákban gondolkodni, hogy akár bronzból, akár műkőből is el lehessen készíteni a szobrát. Jó hangulatú elmeséléseiből tudjuk a gimnázium előtt álló Széchenyi szobor történetét, no meg azt, hogyan is került Kukucska János kívánságára egy ugyanolyan az adonyi polgármesteri hivatal elé. Nem kevésbé érdekes a II. János Pál pápa mellszobrának története sem, amely elkészítésére roppant kevés időt kapott, ennek ellenére hamar elérkezett az idő, amikor levegőt vett a szobor , majd méltó helyére került. No meg azt is, hogy ennek is van egy másodpéldánya Törökkoppányban, annak a templomnak a kertjében, ahol annak idején az alkotót megkeresztelték. Sorjáztak a történetek a Pákozdon álló Szent István szobor leleplezésekor az ünneplőkbe szorult levegőről, a büszke király láttán, no meg a világ legnagyobb ólomkatonájáról, mely reményei szerint úgyszintén Pákozdon, a Katonai Emlékparkban fog állni majd.

A Guinness rekordként is helytálló ólomkatona ötlete nyolc esztendővel ezelőtt pattant ki Vlaszák Mihály, a Metalloglobus Fémöntő Kft. tulajdonosának fejéből. Mostanra juthatott el odáig ügyük, hogy a keresztségben Miska nevet kapott tizenegy méteres szobor túl van a zsűrizésen, és talán hamarosan útnak indulhat Pákozd felé. Ennek örömére szerveztek szombatra egy minifesztivált a projektben résztvevők.

Mostanra sokan álltak a kezdeményezés mellé támogatóként, ami a fesztiválnyitó beszédeit tartó prominensek felsorolásán is látszik. A mikrofon elé állt Dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei 4. sz. választókerület országgyűlési képviselője, Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója is, de levélben üdvözölte az ötletet L. Simon László országgyűlési képviselő és szót kapott dr. Görög István nyugalmazott ezredes, a pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetője is. Részt vett a rendezvényen Takács János, Pákozd polgármestere, valamint Várai Róbert, Baracs polgármestere. Az alkalomra készült egy zászló is, melynek egyik oldalán az Erőt, tisztességet! huszár köszöntést hímezték. Az első szalagot Vlaszák Zsófia kötötte fel rá.

Rövid műsort adott a Sándor Frigyes Zeneiskola Murányi József vezette ifjúsági fúvószenekara, Várai Áron huszárnótákkal szórakoztatott, majd a Quintia két tagja, Beke Beáta és Pocsai Mária nyújtott át egy zenés csokrot, megénekeltetve a közönséget. Kihirdették a rajz- és fotópályázat győzteseit, hogy aztán már a huszárpörkölt mellől nézhesse bárki a játszóházat és az ólomkatona öntést.

Az ötletgazda Vlaszák Mihály bízik benne, hogy mielőbb felkerül a zászlóra a második szalag is, immáron Pákozdon.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!