Hírek

2014.05.19. 18:10

Befejeződött Kulcson a partfalstabilizálás

Kulcs - Befejeződött a Hullám és a Deák Ferenc utca partfalstabilizálása. A strand fölötti résszel folytatja a munkát heteken belül.

Körmendi Erzsébet

Szemesy István elmondta: függőlegesen még süllyedni fog a talaj

Kulcs önkormányzati vezetői, a kivitelező cég vezetője és a tervező lakossági fórumon számolt be az elvégzett partfalstabilizálási munkákról. Mint ismeretes: 2011. január 18-ára virradóan leszakadt a löszpart a Deák Ferenc utca északi részétől a Hullám utcai kereszteződésig. Az önkormányzat pályázati támogatásból oldotta meg annak a résznek a vízmentesítését, és - mint azt Rácz Krisztina projektmenedzser a fórum elején hangsúlyozta - , szintén pályázati forrásból kívánja a település megoldani a stabilizálás folytatását, a csapadékvízelvezetést és a csatornázást is. Kenesei József tervező szerint a céljuk a rétegvizek Dunába kivezetése volt: kis átmérőjű drénekkel átlyuggalták az agyagot, hogy kivegyék alóla a vizet. A munkák utáni helyreállítás még ideiglenes, mert figyelő kutakat építettek be, és egy-másfél év elteltével, az eredményektől, tapasztalatoktól függően számíthatnak az ingatlantulajdonosok végleges helyreállításra.

Szemesy István a kivitelező, Sycons Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, sikerült a talajtömeg mögötti vizeket is kivezetni, ami több, mint amire előzetesen számítottak. Kulcson több mint kétszerese távozik a talajból annak a vízmennyiségnek, ami a városi partot nyugalomban tartja mondta érzékeltetésül az ügyvezető. Felhívta az ingatlantulajdonosok figyelmét arra, hogy hamarosan eltűnik a víz a kutakból, és a talaj függőlegesen több centit tömörödik majd, ahogyan szárad ki az eddig vízáztatta lösz. Kérte Szemesy István, hogy jelezzék az önkormányzatnál, ha rendellenességet tapasztalnak, mert kis javítással nagy kárt lehet megelőzni.

Hozzászólásra válaszolva Kenesei József elmondta, hogy a Kulccsal szemközti partnál a Dunába beépített sarkantyúk valóban befolyásolják a talajmozgásokat, de nem tudják milyen mértékben, és elbontásuk vízügyi, folyószabályozási kérdés, ám a lakók kezdeményezhetik. A veszélyeztetett zóna kiterjesztésével kapcsolatos felvetésre Szemesy István válaszolt: a kulcsi partfal mindig is mozgásvetészes marad, mert a talajrétegek úgy alakultak ki. Magányemberként egy-két éven belül nem ajánlja a lakóknak, hogy az építési tilalmat felülbírálják. Koós Gábor esővízelvezetési problémákra is felhívta fel a figyelmet, amire Árva Helga jegyző elmondta: a belvízelvezetést egységesen szeretnék megoldani mindenütt, bíznak a 2015-2020-as támogatási időszakban. Az áram visszakapcsoltatásán fáradoznak, arra a geológiai szakvélemény ismeretében kerülhet sor. A strand fölötti rész helyreállításával folytatják a partfalstabilizálást heteken belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!