Hírek

2014.05.29. 19:54

Kishantos – A bíróság szerint az új bérlők jogosan használják a földeket

A Székesfehérvári Járásbíróság elutasította első fokon, nem jogerősen a felperes Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. keresetét szerdán, mert jogi álláspontja szerint a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel. Két másik birtokvédelmi perben, ahol az új bérlők voltak a felperesek, elsőfokú ítélet még nem született – közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya csütörtökön.

A közlemény szerint újabb három, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és az új haszonbérlők között indult birtokvédelmi perben kezdte meg a tárgyalást a járásbíróság szerdán és csütörtökön. Az újabb eljárásokban – az áprilisban tárgyalt ügyektől eltérően – nemcsak a 2013. novemberi, hanem a 2014 áprilisában és májusában történtek miatti birtokvédelmi kérelmekről is tárgyaltak.

A korábbi eljárásoktól eltérően a mostani ügyekben a perbeli területek tulajdonosi jogainak gyakorlója, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) is részt vett beavatkozóként, hogy előmozdítsa az új haszonbérlők pernyertességét.

A szerdai tárgyaláson a járásbíróság elutasította a nonprofit kft. mint felperes többször módosított keresetét, amelyben az új haszonbérlők birtokháborítástól való eltiltását kérte. A kft. véleménye szerint ugyanis a tavaszi munkák megkezdése során az új haszonbérlők tilos önhatalommal vették a földeket birtokba.

Az elsőfokú bíróság jogi álláspontja szerint azonban a vitatott termőföldek birtoklására kizárólag az új haszonbérlők rendelkeznek jogcímmel (a haszonbérleti szerződés alapján), a felperes pedig nem. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az alperesek nem tilos, hanem jogos önhatalommal vették birtokába a perbeli földeket.

Az elsőfokú határozat nem jogerős, írásbeli kézbesítését követően a peres felek fellebbezhetnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a járásbíróság szerdán az állam számára kedvező ítéletet hozott Kishantos ügyében.

A VM szerint az ítélet indoklása alátámasztja, hogy a magát vidékfejlesztő központnak nevező kft.-nek nincs joga a helyi állami területek használatára. A nemzeti tulajdonú birtok művelési jogát haszonbérleti pályázaton nyolc gazda nyerte el, ám a vidékfejlesztési központ megakadályozta őket a földhasználatban.

A minisztérium úgy véli, egyes körök politikai kampánycélokra használták és feldicsérték a normaszegő magatartást.

A szaktárca jelezte: az ügy részleteiről, a bíróság döntéséről pénteken Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár rendkívüli sajtótájékoztatót tart Budapesten.

A Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya közölte, hogy a csütörtökön tárgyalt két peres ügyben megtartott tárgyalásokon – ahol az előző napitól eltérően a felperesek az új bérlők voltak – elsőfokú ítélet még nem született.

Az egyik ügyben a tárgyalás berekesztését követően június 5-ére tűzött ki határozathirdetést a bíróság, míg a másikban a bizonyítás kiegészítése végett július 10-ére halasztotta a tárgyalást.

Az április 25-én ugyancsak bizonyítás végett elhalasztott ügyben a következő tárgyalás időpontja július 14. lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!