Hírek

2014.05.27. 06:28

Darazsak, méhek elleni védekezés

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban.

Ilyenkor előfordul, hogy a megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt az olyan rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem akár komolyabb szövődményeket is okozhat.

Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár. Ezek a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy lehet megelőzni, ha elkerüljük a fészküket és a lehető legkevésbé ingereljük őket. A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal. Tavasszal és nyár elején indul az úgynevezett méhrajzás, amely a méheknél természetes folyamat. Ilyenkor szaporodik az állomány és lecserélődnek az anyák. Rajzási időszakban gyakran találkozhatunk a méhekkel lakott területen is. Ilyen esetben nem szabad megijedni, semmiképpen ne akarjuk leverni, lerázni a megtelepedett rovarokat, csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, illetve a családot.

Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, ahol emberekkel való érintkezésük elkerülhetetlen, ne kíséreljék meg eltávolítani a fészket és a rovarokat, hanem hívjanak szakembert.

Az országos, ezen belül pedig a Fejér megyei szakemberek elérhetőségeiről a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján tájékozódhat.

Az alábbi linken további hasznos információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!