Hírek

2014.04.06. 15:38

Törvényességi szempontból minden rendben - a "szavazóparaván" is megfelel az előírásoknak

Dunaújváros - Igen tisztelt Kíváncsiak! A nyilvánosságnak most, délután négy órakor még nem sok mindent tudunk mondani, mert hol van még a vége... - kezdte Fejér megye 04-es számú Országos Egyéni Választókerületének választási bizottsági elnöke, dr. Bakos Károly az eddigi munkájuk összefoglalóját.

Körmendi Erzsébet

Felhívta a figyelmet arra, hogy ők a törvényességre figyelnek, mögöttük ott áll az adminisztratív szervezet, a választási iroda, illetve a szavazókörökben dolgoznak a szavazatszámláló bizottságok. Az iroda vezetőjétől kapott adatok alapján tud a bizottság részvételi számokat mondani.

Dolgozik Fejér megye 04-es számú Országos Egyéni Választókerületének választási bizottsága, dr. Bakos Károly elnökletével, Fotó: Ónodi Zoltán

Az elnöktől megtudhatták a média munkatársai, hogy a bizottsághoz  néhány kifogás érkezett be a mai napon. Közöttük érdemi egyetlen egy volt, amit nem tartottak alaposnak. A többi kifogás hibás volt, mert nem, vagy nem jól hivatkozott a választási törvényre, ezért a bizottság ezekkel érdemben nem foglalkozott.

Dr. Hanák Tamás, a választási bizottság elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy a kifogások száma és súlya alacsony. Törvényességi szempontból rendben zajlanak a választások Dunaújvárosban, illetve az egész kerületben. A részvétellel kapcsolatban éllovasként említette Rácalmást és Kulcsot, majd hozzátette, hogy a városhoz közeli településeken magasabb a részvételi arány, mint a távolabbiakon. A mostani választás egyik érdekessége, hogy a jelöltek, jelölő szervezetek ma, a szavazás napján is kampányolhatnak a szavazókörök bejáratának 150 méteres körzetén kívül. Tartottak attól, hogy ebből gondok származhatnak, ám semmilyen probléma  nem volt délután három óráig. A választási bizottsághoz kampánysértő bejelentés nem érkezett.

A helyi választási irodát vezető dr. Orbán Zsuzsanna jegyző még egy fontos dologról tájékoztatta a Dunaújvárosi Hírlapot. Elmondta, hogy több szavazókörben hiányolták a polgárok az elfüggönyözött szavazófülkét. Néhányan úgy vélték, hogy  a kartonpapírból készült, három oldalról határolt,  a szavazópolgár háta mögött nyitott  paraván mögött nem lehet titkosan szavazni, mert oda beláthatnak mások is. Dr. Orbán Zsuzsa szerint megvizsgálták ezeket a felvetéseket, ám egyértelműen úgy találták, hogy a "szavazóparavánok" minden szempontból megfelelnek az előírásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!