Hírek

2014.04.08. 13:25

Kigyulladt és elsüllyedt a Dunaföldvár

Dunaújváros - Leégett, majd elsüllyedt a Dunaföldvár nevű, magyar zászló alatt közlekedő folyami hajó a romániai Duna szakaszán a hétvégén.

Gallai Péter

A Konstancából Ausztriába tartó motorhajó, amely hat vasérccel megrakott uszályt tolt maga előtt, a 29-es kilométernél Poarta Alba település közelében feltehetően egy rövidzárlat miatt kigyulladt. A hajót azonnal a part mellé irányították, és négy tűzoltó kocsi, illetve egy tűzoltó hajó érkezett a helyszínre. A fedélzetén lévő öt magyar és két román tengerész nem sérült meg. A tűzoltók tizenkét órán keresztül küzdöttek, míg sikerült megfékezniük a lángokat, de később az erős szél miatt a hajó ismét lángra kapott. Az oltás során a hajóra annyi víz került, hogy elsüllyedt. A Dunaföldvárból már csak a felépítménye és az antennája látszik ki a vízből.

A román folyami hatóságok közölték: a galaci kikötőből több uszályt irányítanak a baleset helyszínére, hogy kiemeljék az elsüllyedt hajót a vízből: a művelet vélhetően egy hétig is elhúzódhat.

Csak a Dunaföldvár felépítménye látszik ki a vízből (Fotó: adevarul.ro)

A hajón kilencven tonnányi üzemanyag volt, de sikerült megakadályozni, hogy a lángok elérjék a tartályokat, és a vízbe sem ömlött ki az üzemanyag. A hatóságok minden esetre az olajszennyezésre is felkészültek és elkerítették a vízfelszínt a hajó körül. A térségben korlátozták a forgalmat: irányonként váltakozva haladnak a hajóvonták az elsüllyedt magyar tolóhajó mellett.

A G-02-es típusú háromcsavaros toló motorhajót 1989-ben építették a Ganz Danubius Hajó- és Darugyárban Budapesten. A 37 méter hosszú hajó legnagyobb merülése 1,95 méter, vízkiszorítása pedig 624 tonna. A főgépet három egyenként 690 lóerős Skoda motor hajtotta. A Dunaföldvár 2012 óta a DDSG MAHART Kft, tulajdonában volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!