Hírek

2014.04.02. 19:55

Ír kocsmazaj - Bemutatkozik a Jolly Jackers

Még épphogy csak elmúlt egy esztendős a dunaújvárosi tagokból szerveződött ír/kelta folkpunkot játszó Jolly Jackers formáció, máris egy öt számból álló EP kiadásán jutottak túl. Az énekes gitárost, Faragó István Sztivit kérdeztük a zenekarról.

Balla Tibor

Zsánerkép a Jolly Jackers tagságáról a Duna partján. Sokat hallhatunk még róluk

- Ültetek a kocsmában a haverokkal, megszólalt egy ír muzsika, és rájöttetek, ti is szeretnétek, tudnátok ilyet játszani?

- Ennél sokkal kevésbé volt spontán. Pécsről hazakerültem, és elkezdtem unatkozni. Fél évet bírtam zenekar nélkül. Jött a flash, tizenévesen nagyon szerettem a Flogging Molly-t, az amerikai ír-kelta vonalat, most is milyen jó lenne valami olyasmi. A környezetemben volt egy nagyon jó fuvolista, gondoltam, ebből már ki lehet indulni. Erre a koncepcióra nagyon sok jelentkező volt. A hazai két nagyot, a Paddyt és a Firkint nagyon sokan ismerik, gondolom ezért.

- Bátorság kell egy olyan pályán elindulni, ahol ez a két nagy ott van.

- Pont azért jó, mert kevesen vannak. Az országban relatíve nem sok ilyen zenekar van. A kicsit keményebb vonalon, nagyok csak ők ketten. Ebből a szempontból nem telített a piac. De a Paddy és a Firkin is teljesen mást csinál. Más a célközönség, más helyeken játszanak. Ki lehet találni valami olyat, ami más lesz. Egyébként ezen nem gondolkoztunk. Akkor elkezdtem intenzíven csak ilyen zenéket hallgatni, sőt, azóta is. Valahogy lélekgyógyító hatása van. Egy torzított gitáros, kicsit pörgősebb punkosabb zenébe belerakunk autentikus hangszereket, és ettől kicsit megbolondul az ember hallása. Ezért jó.

- A közönség is megbolondul?

- Persze voltak már pozitív visszajelzések, de igazából sok koncertünk még nem volt, jó, ha tizenkettő, tizenöt.

- Könnyű volt az indulás?

- Fél éven keresztül folyamatos tagcserék voltak. Nehéz olyan zenészt találni, aki tényleg komolyan veszi, eljár a próbákra, otthon is gyakorol, bele teszi, ami kell. A legfrissebb felállásban hat tag van, Berta Bence dob; Boncz Andrea fuvola, ír furulya; Farkas István gitár; Papp Enikő basszusgitár; Ujházy Krisztina hegedű, én énekelek, gitározom. Az másik gitáros néha benjora vált. Most kezdjük beépíteni a csordavokált , többen énekelünk, mert kell a kocsmafíling.

- Maradhat a bázis Dunaújváros?

- Hogy mennyire lehet elterjeszteni a városban, azt nem tudom. Eddig már háromszor játszottunk Budapesten, és tavasszal is kétszer, vagy háromszor megyünk. Ott rengeteg hely van, és mindegyiknek megvan a célközönsége, külföldiek is járnak. Ebből a szempontból sokkal egyszerűbb Budapesten játszani. A dunaújvárosi zenekarok túlmisztifikálják Pestet. Nem vagyok biztos abban, hogy felköltözünk-e valaha, de majd játszunk ott.

- Kiadtatok egy EP-t.

- Azért volt szükség erre, mert épp egyéves lett a zenekar, és annyi tagcsere, és nehézség után valamit le kellett már rakni, pár saját számot az asztalra. Szerencsések vagyunk, mert én már évek óta foglalkozom felvételek készítésével.

- Anyagi megfontolásból jelent csak interneten meg?

- Tervezzük, hogy lesz belőle egy limitált, ötvenes példányszám, ezeket osztogatjuk majd koncerteken. Van érdeklődés is rá interneten, meg jó is kézbe venni a lemezt.

- Hazai pályán mikor léptek fel?

- Elképzelhető, hogy ott leszünk mi is a DUDIK-on, április negyedikén a Kaptárban is fellépünk majd. Friss hír, hogy a Petőfi Művészeti ligetben június 29-én egy egész est a miénk lesz. Még csak puhatolózunk a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!