Hírek

2014.03.31. 12:45

Szerb papok könyve - Egy fontos kulturális és történelmi dokumentum bemutatója

Rácalmás - Az adonyi, a rácalmási és a dunaújvárosi szerb nemzetiségi önkormányzatok szerveztek közösen könyvbemutatót szombaton délután a művelődési házban.

Munkácsi Imre

Dujmov Milán Mohainé Csupity Zsófiának, a rácalmási Szerb Nemzetiségi Önkörmányzat vezetőjének dedikálja a kötetet
(Fotó: Szalainé Nagy Márta)

A Budai püspökség szerb papjai című kiadvány, Dujmov Milán történész, tanár és nyelvoktató munkája, mintegy húsz év alatt készült el. Nem csoda, hiszen, mintegy három évszázad (!) szerb ortodox egyházi anyakönyveit kellett felkutatni, feldolgozni, helyenként rekonstruálni és értelmezni. Úgy, hogy a ma már egyetlen magyarországi szerb püspökség egyes dokumentumai csak a határon túl, főként természetesen Szerbiában találhatók meg. Rácalmás a magyarországi szerbség egyik fontos települése volt, a 17-18 században ez volt a Budai esperesi kerület központja, számos jelentős pap, volt amikor egyidőben több is szolgált a településen. Nem kevésbé Adony, ahonnan azonban (Duna- illetve Rácpenteléhez és Rácalmáshoz hasonlóan) a trianoni békeszerződést követően a múlt század húszas éveiben nagyon sokan repatriáltak az akkor létrehozott Szerb-Horvát Királyságba.

Az ittmaradottaknak azonban egy rendkívül fontos, identitásukat, kulturális gyökereiket erősítő dokumentum született magyarországi vallási vezetőik biográfiájának összeállításával. Nem véletlen, hogy igazi kis ünnepséget szerveztek a kötet bemutatójára, a százhalombattai Szent Lázár kórus, a rácalmási női kar, valamint a lórévi szerb táncegyüttes gyermekcsoportjának nagy sikerű fellépésével. S talán az sem véletlen, hogy a bemutatón már körvonalazódott egy újabb kiadvány megszerkesztése: az adonyi szerbek már kötetbe rendezett történetéhez hasonló rácalmási könyv összeállítása is.

Még több kép: itt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!