Hírek

2014.03.07. 16:25

A malom közösségi funkcióját erősítenék

Dunaújváros - A pentelei malom műemléki részének, az egykori kúriának a felújítását szeretné az önkormányzat pályázati forrásból megoldani.

Körmendi Erzsébet

Hingyi László önkormányzati képviselőnek szívügye a pentelei malom és a vele közös területen lévő műemléki kúria megmentése, felújítása. Szeretné, ha egyszer olyan kulturális és szórakoztató központként fogadhatná a vendégeket, amilyen például a rácalmási Jankovich-kúria. A pentelei civil szervezetek tagjaival és az ön kormányzat cégeivel karöltve rendbe tették a területet: kitakarították az épületet, megtisztították az udvart és a malom környéként. A helyszín kiválóan debütált múlt év végén a kolbászfesztiválon.

- A kúria felújítására lehetőség kínálkozik hamarosan, a Norvég Alap keretében. Elkészítettük a terveket, összeállítottunk minden dokumentációt, úgyhogy rajtra készen várjuk a pályázat kiírását. Információnk szerint a keretösszeg négymillió euró lesz - mondta Hingyi László képviselő.

Az önkormányzat vezetői gondoskodtak arról, hogy finanszírozási szempontból is rajtra kész legyen a projekt. A legutóbbi közgyűlésen a tervek elkészítésére, valamint az önerőre összesen 35 millió forintot biztosított.

A pályázat alapvető célja a városi életforma színtereiként szolgáló örökségi értékek és környezetük hiteles és fenntartható megújítása, úgy, hogy a fejlesztések közben a kulturális funkcióit megerősítsék, és elérhetővé tegyék a nagyközönség számára. Fontos szempont a közösségek szemléletformálása, az örökség élhető hasznosítása, akár úgy is, hogy például oktatásoknak, képzéseknek is otthont ad a hely.

A pentelei malomhoz tartozó kúria tökéletesen megfelel a pályázati feltételeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!