Hírek

2014.02.13. 13:35

Negyven éves az idén a művelődési központ

Dunaújváros - Művelődési központunk 2014 őszén lesz negyven éve, hogy megnyitotta kapuit. Szántó Péter igazgatóval ráhangolunk a jubileumra.

Szente Tünde

- Az MMK 1974-es megnyitásakor munkánkat behatárolta az épület adta lehetőség, és csupán a kisközösségi formák beindítására adott módot. Nem volt könnyű feladat a korra, nemre figyelő, és az érdeklődési területekhez is igazodó minél színesebb ajánlat összeállítása, mert azt még az intézmény adta lehetőségekhez is igazítani kellett - kezdi a számvetést Szántó Péter. - Az elmúlt negyven év, de sokkal inkább intézményünk programjainak mai látogatottsága igazolja, nem volt hiábavaló az akkori és mostani szakembereink törekvése a folyamatos megújulásra, hiszen ma is talpon vagyunk, és az igényeknek, elvárásoknak megfelelünk. A bizonytalan anyagi háttér ellenére is megteremtettük a működés feltételeit, mindenkor éltünk a pályázatok adta lehetőségekkel, átvészeltük a lehetetlen helyzeteket is.

- Milyen országos rendezvényeket terveznek az év során?

- Februárban hagyományaiknak megfelelően szervezői leszünk a Foltvarrók Országos Találkozójának és Vásárának. Április végén a Tánc Világnapja alkalmából az IDO Táncok Magyar Bajnokságát rendezzük a Dunaújvárosi Sportcsarnokban. A Kassák Galériába tervezzük a Rosti Pál és a Mezőföld Természetfotó Klub kiállításait. Házigazdái szeretnénk lenni a Baracson ötödik alkalommal megrendezendő Vasas Képzőművészek Országos Táborának, együttműködve a papírgyári szakszervezettel, illetve a Vasas Művészegyüttessel.

- A ház kistérségi szerepvállalása miben nyilvánul meg?

- Májusban a Komatál programjaira koncentrálunk, négy hétvégén át szervezzük kistérségi programsorozatunkat. Két alkalommal is meghirdetjük a Rejtvényfejtők Rumiklub Területi Bajnokságát. Felelj, ha tudsz! címmel. Idén is felvállaljuk a már hagyományos Márton Napi Kavalkád kistérségi fesztivált.

Szántó Péter, a Munkás Művelődési Központ igazgatója (Fotó: amatőr felvétel)

- Városi rendezvényekből is kiveszi a részét az intézmény. Melyek lesznek az ideiek?

- Egyik alapítónk, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség Vasas Napi programjait közösen állítjuk össze, miként közreműködünk a papírgyár baracsi szabadidő parkjában rendezett szakmai nap lebonyolításába. Művészeti csoportjaink fellépésével eddig is közreműködtünk városrészi napok szervezésében. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően szeptemberben új feladatként az MMK-CASTRUM Művészeti Napok rendezői leszünk.

- Múltidéző programjaik közül melyeket emelné ki?

- A nagysikerű klubszínházi és szabadtéri estjeinket azon művészek meghívásával tervezzük, akik rendszeresen felléptek mind jogelődünkben, a Vasmű klubban, mind pedig jelenlegi intézményünkben és annak udvarán. Gyermekszínházi sorozatban is gondolkodunk, Halász Judit, Levente Péter és a Kaláka Együttes fellépésével. Szoborparkunkban továbbra is biztosítjuk hazai, de más nemzetek alkotói számára a közönséggel való találkozást, a Dunaújvárosban történő bemutatkozást. Az idén sem maradnak el a szünidei táborok, tavasszal Nyuszi tábort , nyáron hathetes Alkotótábort, ősszel Boszitábort hirdetnek. Folytatódnak a Paletta Kulturális Szabadegyetem, a Bódy Gábor Filmklub előadásai, az MMK Jazz Klubja programjai

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!