Hírek

2014.02.13. 16:00

Szép Magyar Beszéd verseny

Dunaújváros - A Szép Magyar Beszéd verseny második fordulóját rendezték csütörtökön az Arany János Általános Iskolában.

Pekarek János

A Szép Magyar Beszéd Kazinczy Szépkiejtési Verseny idei évadának második fordulóját rendezték meg csütörtökön délután a dunaújvárosi tankerület általános iskolái (azaz a város és a környező települések összesen 26 intézménye) számára.

Ez második forduló a tanintézményekben megrendezett első, úgymond válogató verseny folytatása.

Két csoportban, az 5-6., illetve a 7-8. osztályosok között tizenhárom-tizenhárom diák mérte össze tudását a Béke-városrészi Arany János Általános Iskolában. Ez az iskola ad otthont e fontos vetélkedőnek már évtizednél régebben.

Ami a zsűri összetételében is megmutatkozott: mindannyian az Aranyhoz kötődő személyiségek. Az ifjabbak versenyénél Horváthné Nagyszöllősi Magdolna (az iskola egyik korábbi igazgatója), Herczigné Kemény Ágnes és Molnár Csaba, a nagyobbak vetélkedésénél Komárominé Dudás Mariann, Zombori Mária és Krasznai Endre (az intézmény másik volt igazgatója) segítették a versenyzőket. Akik tíz iskolából érkeztek.

Garai Zsuzsanna, az Arany-iskola mai igazgatója megnyitójában elhangzott, hogy a szép magyar beszéd ápolása nagy hagyományokra tekinthet vissza. Péchy Blanka színésznő 1960-ban hozta létre Kazinczy alapítványát, amelynek célja a szép beszéd mellett a védeni, gyakorolni és fejleszteni a magyar beszédkultúrát.

Abból a megfontolásból, hogy aki tanulja a szép beszédet, az jobban is érti. Aki pedig jól érti, az kevésbé manipulálható és kreatív személyiség lesz...

A megnyitó, amelyen az iskola nem versenyző diákjai is adtak egy remek kis felolvasóműsort (közreműködtek: Czigler Zsófia, Németh Kata, Kovács Máté és Hollósi Bálint, valamint tanáruk, László Gyuláné), Kazinczy Ferenc frappáns idézetével fejeződött be: A nyelv nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk!

A verseny mindkét korcsoportbeli diákok számára egy magukkal hozott, és egy, közvetlenül a vetélkedő előtt kapott rövid, maximum huszonöt-harminc soros szöveg felolvasásából állt. Nem színielőadást, hanem értő olvasást, jó tagolást, hangsúlyozást, szünettartást vártak el tőlük. A szöveg mindkét esetben a XX. századi magyar irodalomból való, párbeszédet, szokatlan idegen szavakat, nép- és tájnyelvi elemeket nem tartalmazó idézet volt. A versenyen kapott feladatot a szereplés előtt sorshúzással választották ki maguknak a versenyzők, és fellépés előtt egyszer elolvashatták.

Az idősebbek közül a győztesek továbbjutottak az országos döntőbe, ami április 10-12-én lesz Balatonbogláron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!