Hírek

2014.01.31. 16:35

Pentele leendő címere

Dunaújváros - Egy logóra gondoltak a pentelei kézművesek de végül a dunapentelei címer ötleténél kötöttek ki!

Pekarek János

 

 

A közelmúltban alakult Pentelei Kézműves Egyesület tagjai között merült fel először az ötlet, hogy kellene csinálni egy védjegyet, amit az egyesület tagjai használhatnának termékeiken.

- Ebből fejlődött tovább a gondolat - mondja Pintér Lajos, az egyesület elnöke, hogy ne elégedjünk meg a márkajellel! Készítsünk rögtön egy címert, mégpedig nevünkhöz méltóan egy pentelei címert!

Jakóné Fekete Terézia, Pentele ismerője (Fotó: Archív)

A dolog komolyságát jelzi, hogy történelmi háttértanulmányok folytatására kérték fel a tősgyökeres pentelei pedagógust, a település múltjában járatos és történetének kutatásával sokat foglalkozó Jakóné Fekete Terézt.

Akit mi is megkérdeztünk a terv állásáról.

- Nem tudok róla, hogy korábban lett volna címere Dunapentele mezővárosnak, vagy valamelyik jogelődjének - ismertette kutatásainak állását Jakóné. - Tőlem azt kérték, hogy javasoljak motívumokat a leendő címerbe. Szerintem mindenképpen érdemes lenne feltüntetni a leendő címeren a XI. században épült Szent Pantaleon monostort. Vagy magát Szent Pantaleont! Javasolnám a régi Szentháromság-szobrot is a címerbe: ez a helyiek vallásosságára, valamint a Pentelén meglévő valóságos Szentháromság-kultuszra utalna. Ugyancsak odaillene Palotás József Negyvennyolcas emlékműve. A XX. században ez az egyetlen negyvennyolcas emlékmű épült Magyarországon: ez jól mutatná a penteleiek szabadságszeretetét!

- Dunapentele mezővárosnak, ha címere nem is, de pecsétje volt: ennek egy eleme, a zászlót tartó bárány glóriával Dunaújváros címerébe is bekerült a rendszerváltás után. Ez a penteleiek mezőgazdasághoz kötődését is szimbolizálhatná, vagy egy szőlőfürt. De a helyi iparosokra emlékeztethetne egy vízimalom is - mondta Jakóné.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!