Hírek

2014.01.12. 11:55

Mikrohullámú sütő: vajon lehet hinni a rémisztő híreszteléseknek?

Manapság a mikrosütő a mumus, a tudatosan élők el is kezdtek félni tőle. De jogosan?

S. Töttő Rita

Annyi rémisztő dolgot hallottam már a mikrohullámú sütő negatív hatásairól, hogy már úgy érzem egy pohár víz melegítésekor is, hogy épp rántottává válik az agyam, ha ott állok a készülék mellett. De vajon ha már ettől tarthatunk, mi a helyzet magával az étellel, itallal, amelyet benne melegítünk? Ujvári Sándor, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium fizika tanára segít az eligazodásban.

- A mikrohullámú sütőben elektromágneses hullámok (rádióhullámok) segítségével melegítjük fel a belehelyezett ételt. Ez úgy történik, hogy az elektromágneses hullámok megmozgatják a vízmolekulákat. A gyorsabb vízmolekula pedig magasabb hőmérsékletet jelent. Ugyanezt teszi például a Napból érkező infravörös sugárzás is, bár az nem csak a vízmolekulákat mozgatja, hanem a többit is - magyarázza Ujvári Sándor, aki szerint bármilyen furcsa, de a Napból jövő mikrohullámú sugárzás, azaz a Nap melege nagyobb energiájú, keményebb sugárzás, mint a mikrohullámú sütő által kibocsátott.

Ujvári Sándor fizika tanár maga is tart otthon mikrohullámú sütőt, és gyorsasága miatt használja

- Én nem láttam még olyan vizsgálatot, amely bizonyította volna, hogy változásokat okozott volna az étel, ital minőségében a mikrohullám. Egyébként lehet és van is különbség a melegítés formájában. Ha tűzzel melegítünk, akkor kívülről befelé terjed a meleg, a mikro esetén pedig belülről kezdődik a melegedés. Ezért nem lehet például sütni a mikróban, mert nem lesz külső kérge a sült ételeknek, és ez nagyon szokatlan. Gyorsabban is melegít, ez is okozhat különbséget az étel ízében tudjuk meg. A mikróval kapcsolatos fenntartásokat azzal lehet magyarázni, hogy nagyon sokan nem bíznak a technikában és nem tekintik a mikróban melegítést természetes folyamatnak. De érzéseket nem lehet, sokak szerint pedig nem is kell magyarázni véli a fizika tanár, aki azért hozzáteszi: Én természetesen nem gondolom így.

A mikrohullám emberre gyakorolt hatása is érdekes.
- Az élő szervezetekben, mivel nagyon sok vízmolekulát tartalmaznak, helyi felmelegedést okoz a mikrohullámú sugárzás. És ez káros! Ezért nem működhetnek nyitott állapotban a mikrohullámú sütők. A mikrohullámú sugárzás egy része régebbi sütőkből a laza ajtókon keresztül ki tud szóródni. Ezért nem célszerű nagyon közel, fél méternél közelebb tartózkodni a működő sütő ajtajához hangsúlyozza Sándor, aki semmi olyan hatásról nem tud, amelyet a mikróban kezelt élelmiszer okozna azoknak, akik ilyet fogyasztanak. S még egy utolsó dolog: aki fél a mikrótól, az remélem nem mobiltelefonál, mert az is mikrohullámú sugárzást bocsát ki teszi hozzá a tanár úr, aki nem érzi rossznak a mikrosütőt, de, mint mondja, nem ebben főz, mert nem arra való. De azért ki semmiképpen nem dobná, az biztos.

A mikrohullámú sütőt Percy Lebaron Spencer találta fel (Wikipédia), 1945-ben szabadalmaztatta. Állítólag azért, hogy olyan ételeket is meg lehessen az eszköz segítségével melegíteni, amelyeket hagyományos úton nehéz vagy hosszadalmas. A gyorsabb főzés lehetősége is felmerült a mikrohullámú sütő segítségével.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!