Hírek

2014.01.15. 16:10

Két kukában, szelektíven

Dunaújváros - A kétkukás, szelektív hulladékszállítást vezetik be Magyarországon jövő év január elsejétől.

Klecska Ernő

A teljesen új hulladékgazdálkodási rendszerről dr. Illés Zoltán államtitkár beszélt keddi, mezőfalvi látogatásakor. Elmondta, hogy januártól hazánk is követi a lengyelországi mintát: a háztartásokban és az ország minden pontján két kukába szelektálva kell gyűjteni a szemetet. Az egyik edénybe kerül minden olyan anyag, amely száraz, a másikba pedig a nedveseket kell rakni. Száraz például a fém, a papír, az üveg, a molyrágta ing, a használaton kívüli nyakkendő, a lyukas cipő. Ezek az anyagok egy válogatóba kerülnek, ahol alapanyaguk szerint szortírozzák a hulladékokat, és a nem fém, üveg, papír, műanyag, hanem minden más további feldolgozásra alkalmatlan anyag olyan nyersanyaggá válik, amelyet tüzelőként értékesítenek, használnak fel, mert a fűtőértéke vetekszik a barnaszénével.

Az államtitkár szerint a hazai szeméttelepek tulajdonosai eddig nem voltak érdekeltek az újrahasznosításban, arra törekedtek inkább, hogy minél több hulladék után szedjenek be lerakási díjat. Az unió viszont meghatározta, hogy 2016-tól az újra hasznosítható szemét fém, üveg, papír, valamint a komposztálható anyag hány százaléka kerülhet lerakóba. Ezért is lesz már jövőre két kuka nedves hulladéknak szánt másodikba kell rakni például a zöldségek tisztogatásából visszamaradó, komposztálható anyagokat. Ezeknek az EU-s elvárásoknak eleget téve bevezette be a magyar állam a lerakási járulékot, és a kormány úgy döntött, hogy e járuléknak a költségeit a szolgáltatók nem háríthatják át a lakosságra.

A 2014-2020 közötti pályázati időszakban a környezetvédelmen belül csak hulladékgazdálkodásra, kommunális hulladékkal összefüggő tevékenység, beruházás, fejlesztés támogatására 200 milliárd forintnak megfelelő eurót szán az Európai Unio. Illés Zoltán szerint végső cél, hogy megmaradjanak a közszolgáltató cégek, amelyekben minimum 51 százalékot az államnak és/vagy az önkormányzatnak kell tulajdonolnia, de az egész hulladékgazdálkodásnak egy kézbe kell kerülnie. Az új rendszer kidolgozására, amely az állami irányítást eredményezné, további 200 milliárd forintot terveznek költeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!