Hírek

2013.12.01. 19:45

A szakestély nem kocsma és (főleg) nem valóságshow

Dunaújváros - Az OMBKE Dunaújvárosi szervezetének tagjai, a 2013. esztendő, november hava, 29. napján, este 6 órai kezdéssel, az ISD Dunaferr alsó Duna-parti oktatási központjában szakestélyen hódoltak Szent Borbálának.

Szente Tünde

A maguk örömére és védőszentük tiszteletére Szent Borbála szakestélyt tartottak. A kép előterében Lukács Péter, mögötte Melegh András a kohászok díszegyenruhájában, aufban, és Véghné Fluer Erzsébet

Az ilyenkor szokásos ceremóniáit a selmeci hagyományok mentén vezénylik, a történéseket a kohászok értik, a kívülállók annál kevésbé, nekik jól jön egy kis magyarázat.

Mi, az Isteni Fényben Tündöklő Dicső Firmák által választott Háznagy, és amúgy igen fényes elméjének megcsillanása nyomán kijelölt Praeses, a magunk örömére és védőszentünk tiszteletére Szent Borbála szakestélyt tartunk, és kinyilvánítjuk a mai szakestély betartandó reguláit gondolatfolyammal kezdett a házirend ismertetésébe a Major Domus (Dani Bálint). A szakestély felelős vezetője a megválasztott Preases (Lontai Attila), kinek minden szava megkérdőjelezhetetlen. A szakestély időtartamára megszűnik a ranglétra! A szakestély hivatalos itala a komlólé hogy csak néhány pontját emeljem ki a dokumentumnak, amely az est kereteként szolgált.

Az idei, sorban a 19. szakestélyről sem maradtak távol a budapesti vaskohász és székesfehérvári fémkohász társszervezetek képviselői. Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Vaskohászati Szakosztályának Dunaújvárosi szervezete a Dunaújvárosi Főiskolai csoporttal és Diák-egylettel karöltve bonyolította le a rendezvényt.

A selmecbányai gyökerekre vezethető vissza a szakestély elsősorban latin, másodsorban német nyelvű terminológiája. A tisztségviselők preases, kantus preasesek, contra punktok, fuksz majorok, balekcsősz, garatőrök, konzekvenciák, etalon részeg megválasztása és azok tevékenysége nélkül fejetlenség uralkodna, sőt, a hangulat odalenne. Ez utóbbit fokozzák az egymást követő diáknóták és italfogyasztási vezényszavak Eks, Tükrös avagy Lefety! mentén elrendelt poharazgatások, pontosabban kupázgatások.

Mindennek megvan a maga ideje és szerepe, a kupaavatónak, a komoly és vidám pohárnak , persze ne tessenek ivóalkalmasságokra gondolni, a felkért hozzászólások tartalmát jelölik az elnevezések. A bányászok, erdészek és kohászok himnuszainak eléneklése elengedhetetlen momentuma az estnek, miként a legutóbbi szakestély óta elhunyt tagtársak emléke előtti tisztelgés. Ezúttal sem maradtak el a hozzászólások, amelyek a kacifántos, mondhatni megjegyezhetetlen hivatalos megszólítás hibátlan elmondásával kezdődtek.

No és persze nem szakest a szakest balekkeresztelés nélkül, de ez már megint némi magyarázatra szorul, amelybe ha belekezdek, további miértek merülnek fel, így meg sem próbálkozom vele Csak még annyit, hogy záróakkordként megérkezett a szakestély hagyományos itala, a krampampuli, amelynek elfogyasztása előtt egyet, s mást még ildomos volt elvégezni. Miként búcsúzóul így illik elköszönni: Vivát Akadémia! Vivát Selmeci Hagyományok! Vivát Dunaújváros!

A Nikodémia városában született, görög származású Borbála felcseperedve felvételét kérte a keresztény egyház közösségébe. Apja haragja elől a hegyekbe rejtőzött, azonban a büntetés elől nem tudott megmenekülni, így a bíró fővesztésre ítélte. Az apa maga fejezte le egykoron imádott leányát. Sírjánál megkezdődtek a csodák. Az örökös veszedelemben élő bányász a leggyakrabban Borbálához fordult, mint segítő szenthez, és tette meg védőszentjének. Később a kohászok is őt választották, hívták végszükségben.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!