Hírek

2013.12.11. 17:55

Kishantos nyomán

Kishantos - Székely László ombudsman és helyettese, Szabó Marcel a vidékfejlesztési minisztert intézkedési terv kidolgozására kérte.

Tribolt Lajos

Az Alaptörvény, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia és a Kormány által jóváhagyott Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia is kiemelten kezeli a termőföld, védelmét, az ökológiai gazdálkodásba bevont területek nagyságának növelését. Az ökológiai gazdálkodás képes megfordítani a természeti értékek romlását. Ezért a biogazdálkodás eredményeként létrejött környezeti értékek méltók az alkotmányos szintű védelemre fogalmazta meg álláspontját az alapvető jogok biztosa és a helyettese.

A Kishantosi Nonprofit Kft. a pályázatokkal érintett földterületeken 15 éve nemzetközi hírű ökológiai mintagazdaságot működtet és tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy a gyakran kedvezőtlen gazdasági viszonyok között fennmaradt hazánkban az ökológiai gazdálkodás. A Kft. tájközpontként működve és népfőiskolai tevékenységén keresztül megőrizte, fejlesztette és terjesztette a szakmai ismereteket. Az ombudsman jelentése megállapította, nem világos, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a pályázatok elbírálásánál minderre miként volt figyelemmel, miként érvényesítette a Kft. közhasznú tevékenysége kapcsán a Nemzeti Földalapról szóló törvény birtokpolitikai irányelveit és a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiát amelyekhez való illeszkedés a pályázat feltétele volt. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az Alaptörvény által védett jelen esetben a nemzet közös örökségét képező értékek esetén jogállami követelmény, hogy az ezekkel kapcsolatos eljárások, döntések és azok felülvizsgálata átlátható, kiszámítható módon, a döntéssel érintettek számára is elérhető eljárási garanciák mellett szülessenek. A jelentésben az alapvető jogok biztosa és helyettese felkérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy dolgozzon ki olyan intézkedési tervet, amely biztosítja az Alaptörvény követelményeinek érvényesülését az NFA földhasznosítási tevékenységében. Az ökogazdasághoz kapcsolódó további hír, hogy annak vezetője Ács Sándorné pert nyert Budai Gyula államtitkár ellen. A Budapest Környéki Törvényszék első fokon született ítélete szerint Budai a 2012 április 23-án a Magyar Hírlapban megjelent nyilatkozatában tett valótlan állításaival megsértette Ács Sándorné jó hírnevét.

Címkék#Kishantos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!