Hírek

2013.11.13. 17:00

Mitől csúszott meg a löszpart?

Dunaújváros - Tanulságos dolgokat feszegetett rövid, pontos és érett előadásában a főiskolán egy középiskolás diák.

Pekarek János

Figyelemreméltó előadást tartott a főiskola tudomány hetén szerdán délután egy középiskolás diák!

Vida Zoltán, a Rudas Középiskola 11. osztályos diákja két hete Miskolcon, a 7. Földtudományi Diákkonferencián a környezetvédelem, természetvédelem szekcióban első helyezést szerzett Emberek élnek ott, ahol a part szakad - a táborállási és kulcsi magaspartok csuszamlásos domborzatfejlődése című pályamunkájával. Ezt ismertette most a Dunaújvárosi Főiskolán.

Az ifjú előadó rövid bevezetőjében jelezte: a dunaújváros-táborállási és a kulcsi, földcsuszamlással sújtott területeken élnek rokonai, barátai: ez keltette fel érdeklődését a téma iránt. (Felkészítő tanára Horváth Csaba. volt.)

S most a forrásjegyzékkel és saját kutatással gazdagon ellátott előadásból. A vizsgált térségben három domborzati formatípus: a mezőföldi löszös plató, a dunai ártér és a kettő határvonalán a Duna menti magaspart kapcsolódik egymáshoz genetikailag. Az előadó ezt háromdimenziós domborzati képen is ábrázolta, amelyet egy ingyenesen letölthető térinformatikai programmal készített.

Az 1979-ben készült metszethez képest máig a táborállási magaspart hátrál, és a csuszamlások illetve rogyások által áthalmozott törmeléklejtők a meredek partfalat lankássá alakították át.

A csuszamlások okai több tényező együtteséből állnak össze. A Duna eróziós hatásából, ami a vízszintingadozásokból következik, a talajvíz nyomásából, ami északnyugat felől a Duna felé áramlik, a pannon földrétegekben tárolt nyomás alatt lévő rétegvízből, ami alááztatja a magaspartot, csökkenti a lábmegtámasztást és csúszó pályát képez a löszös rétegek között.

További gondokat okoznak a rendezetlen beépítési viszonyok, a szabálytalan és felelőtlen építkezések, a vízvezetékek meghibásodásai, a csatornák, a szennyvízgyűjtők és az úszómedencék vízzárósági hiányai. A 2009. évihez képest egyébként ötven százalékkal nőtt a csapadék mennyisége 2010-re.

Mindennek következtében Táborálláson 2010-ben megindult a löszfal, életveszélyes helyzetet teremtve. Úgymond az urbanizáció megelőzte az infrastruktúra kiépítését.

A stabilizálás első ütemének létesítményei és a rézsűk megvalósultak, csakúgy, mint a felszíni és felszín alatti vízkivezetés és annak a Dunába vezetése.

Kulcsról két, egymásra vetített, 2005-ös és 2010-es légi fényképfelvételt mutatott az előadó: ezen jól látszik, hogy két hajó eltérő sodorvonalon hajózik, mivel a meder egy keleti parti sarkantyúgát miatt nyugatra tolódik. Ennek következménye a kulcsi magaspart alámosása.

Vida Zoltán elmondta még, hogy hibás az a vélekedés, amely szerint a partfalmozgásokat csak a felszín alatti és a felszíni vizek kivezetésével meg lehet szüntetni. A védekezést folytatni kell, egybekapcsolva a csatornahálózat kiépítésével.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!