Hírek

2013.11.17. 19:55

Készülnek a malomtervek

Az önkormányzat építészeket bízott meg az egykori pentelei kúria és a vele egy területen lévő malom helyreállítási és hasznosítási terveinek elkészítésével.

Körmendi Erzsébet

Nem idegenekre bízták a város vezetői a feladatot, ugyanis a meghirdetett pályázatot elnyert Cső Építész Iroda részéről háromfős csapat dolgozik a terveken. A team-nek tagja Szabó Zsolt Róbert, aki szakemberként, szülői indíttatásból – a pentelei Szabó Tamás fia –, és nem utolsó sorban mert a malom mellett nőtt fel, szívügyének tekinti a kúriával egységet alkotó épületegyüttes sorsát.

Hingyi László képviselő szintén kezdettől fogva élharcosa a malom és kúriafelújításnak, elmondta, hogy az építészeknek december 31-ig kell elkészülniük a tervekkel, a nem használható épületek bontási engedélyével együtt.

Az egyik tervező Szabó Zsolt Róbert szívügye ez a munka (Fotó: Ónodi Zoltán)

A város iránymutatást is adott a munkákhoz: – A kúria épületének korhű megmutatása a cél, az eredeti állapot helyreállítása a rendelkezésre álló dokumentumok és mérések alapján – mondta el Szabó Zsolt.

– Alkalmasnak kell majd lennie a rendezvények, konferenciák, kiállítások megtartására. A funkció meghatározásánál elsődleges szempont volt a műemléki hasznosítás. A mellékszárny a főépület kiszolgálójaként működhetne, lehetnének benne apartmanok, a raktárak, gépészet, tárolók, melegítő konyha is ott kaphatna helyet, valamint a körzeti megbízott irodáját is oda gondolta Hingyi László. A malom egy nagy rendezvényközpont lenne, ahol akár kávézó és étterem is helyet kaphatna, s találkozóhelyként használhatnák a helyi klubok.

A képviselőtől tudjuk, hogy a belső udvart koncertek, kézműves vásárok megtartására is alkalmassá tennék, szabadtéri színpaddal és játszótérrel együtt. Parkolóterületet a Petőfi utcából nyílóan alakítanának ki. Az utca-fronton tervezik a trafóház, a buszmegálló és az emlékmű áthelyezését, tárgyalnak az elárusítóhely tulajdonosával is, hogy az utcafront is a műemlék épülethez illő legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!