Hírek

2013.10.07. 17:57

Sok munka jött össze a földeken

Egyszerre vetnek és aratnak a Pentele Zrt-nél, tisztítják és szárítják a termést, gyomirtózzák a vetést – agrárhelyzet.

Pekarek János

Megkezdték az őszi vetéseket a Pentele Mezőgazdasági Zrt. városkörnyéki földjein. Márkli János ágazatvezető a Hírlapnak elmondta: a hétvégén az őszi árpa vetésével indult meg az úja munkafázis, aminek kedvéért átmenetileg felfüggesztették a kukorica betakarítását is. A százötven hektárra tervezett árpa vetéséből száz hektárnyival végeztek már hétfő estére. 

– Ha marad a jó idő, akkor kedden napközben elkezdjük a búza vetését is! – mondta az ágazatvezető. Hangsúlyozta: a kivételesen kedvezőnek ígérkező időjárást mindenképpen ki kell használni a következő napokban. Enyhe idő, sok napsütés, kevés csapadék várható. Búzából a tavalyihoz hasonló területet, 327 hektárt vetnek.


Teljes kapacitással dolgozik a szárító ezekben a napokban a Pentele Zrt. Venyimi úti telephelyén (Fotó: Ady Géza)


A munkát egyedül az befolyásolja, a már elvetett káposztarepce kezd megerősödni, ezért időt kell szakítani annak gyomirtó kezelésére is. Később be kell majd fejezni a kukorica hátralévő tábláinak, mintegy háromszáz hektárnyi mennyiségnek a betakarítását is. Ezt a munkát a tervek szerint (ha addig kitart a mezőgazdasági munkák számára kivételesen kedvező időjárás) a hét végéig szeretnék befejezni.

Ezzel párhuzamosan zajlik a már betakarított napraforgó tisztítása is. A Pentele Zrt. Venyimi úti szárító üzeme m indezért teljes kapacitással üzemel. Ahogyan Márkli János mondta: sok munka összetorlódott ezekre a napokra, kénytelenek akár naponta többször is változtatni a munkameneteken, a pillanatnyi fontosság szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!