Hírek

2013.10.09. 15:20

Már nem csúszik tovább a partfal

Dunaújváros – Négy éve kezdődtek a komoly partmozgások Táborállás Ivó utcája alatt és annak környékén. A kivitelező befejezte a stabilizálás első ütemét.

Körmendi Erzsébet

A csapadékos tél és tavasz után bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy Cserna Gábor első útja Táborállásra vezetett a polgármesterré választása első napjaiban.

terület stabilizálásának első ütemét lezáró szerdai rendezvényen, sajtótájékoztatón a polgármester felidézte a négy éve történteket, és utalt arra is, hogy a lakók már 2009 őszén jelezték a talajmozgásokat, ám a hivatal nem kezelte megfelelően ezt a problémát. Megtörtént a baj 2010 őszén, leszakadt és megsüllyedt az Ivó utcai ingatlanok végében a part. A mozgások hatására egyes kapubejárók átrepedtek, felpúposodtak, több épületen és kerítésen repedések voltak láthatók, az Üdülő sor némely szakaszán hosszában repedések keletkeztek. A Harcsa utcában a betongyűrűs kútban a vízszint a terepszinttel volt azonos.

– Sürgősen intézkedtünk, a tűzoltóság szivattyúzott, elrendeltük az építési tilalmat, a repedéseket eltömedékeltettük, albérleti hozzájárulást biztosítottunk a rászorulóknak. Szükségessé vált a hosszú távú stabilitást biztosító beavatkozási terveket elkészítése, erről is gondoskodtunk, és mivel a táborállási talajmozgás közel négyszáz méter hosszú és százhatvan méter széles földsávot érintett, a stabilizáció költsége jelentős, ezért Dunaújváros önkormányzata csak az eredményes pályázatának köszönhetően tudta elkezdeni a partvédelmi munkákat, és lezárni annak első ütemét.


Akkor: az Ivó utca végében kettényílt a fölt 2010 őszén (archív)

 


Most: Orgovány Zoltán mutatja Ivó utcai kertje végében, hogyan tették rendbe az utcát alattuk (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

A kivitelező Sycons Kft. ügyevezető igazgatója, Szemesy István elismeréssel szólt az önkormányzat helytállásáról, és a jó minőségben, a lakókkal folyamatosan egyeztetett munkák utáni helyreállításokról készült fotókat bizonyította, hogy nem romboltak az ingatlanokon, hanem igyekeztek megmenteni azokat. Mégpedig úgy, hogy a szakadópartnál a réseket betömték, a felszín alatti vizeket összegyűjtötték szivárgókkal, kavicsos szűrőtestekkel, és elvezették az ártéri gyűjtőcsatornára. Az eredmény számottevő: a partszakaszra ható talajvíznyomás 60 százalékát sikerült felszámolniuk.

 

Szeletekben szakad le...

Az önkormányzat szerette volna megoldani a leszakadt, függőleges partfaloszlop rézsűrendezését, a kivitelező felvállalta volna a munkát, ám az ingatlantulajdonosok nem járultak hozzá – mondta Szemesy István, aki sajnálja, hogy néhány táborállási lakó negatívan áll a csúszásveszélyes partfal megerősítéshez. Hozzátette: egy-két nagy eső és a függőleges földszelet leomlik, eldől – és viszi majd magával a rajta lévő épületet, házat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!