Hírek

2013.08.21. 14:43

Vasmű - Hivatalos megkeresést küldött az NGM a Dunaferr tulajdonosainak

Tárgyalásokat kezdeményezett a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Dunaferr Zrt. megvásárlásáról, erről hivatalos megkeresést küldött az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosainak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a tárcavezető a kormány nevében Evgeny Tankhilevich vezérigazgató részére küldött levelében azt írta: "Magyarország Kormánya felhatalmazott arra, hogy a kormány részéről az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. megvásárlására irányuló tárgyalásokat a cég vezetésével haladéktalanul megkezdjem."

A levélben a nemzetgazdasági miniszter arra kéri a vállalat vezetőjét, hogy a tulajdonosokat tájékoztassa a magyar kormány vásárlási szándékáról.

A kormány hétfői döntése értelmében a nemzetgazdasági miniszter olyan megbeszéléseket kezdeményezhet, amelyek vételi ajánlaton keresztül az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. állami tulajdonba kerüléséhez vezethetnek. Ehhez a Dunaferr tulajdonosainak döntése után az előkészítő tárgyalások megindítására van szükség - írta az NGM.

A tárca közleménye emlékeztet: a Dunai Vasművet a magyar állam az akkori kormány döntése alapján 2004-ben privatizálta. A 444 millió forintos vételár mellett a vevők jelentős feltőkésítésre és beruházásra tettek ígéretet. A Dunaferrnél ezt követően 2007-ben és 2010-ben is tulajdonosváltásra került sor.
Az NGM bízik a tárgyalások mielőbbi megkezdésében - olvasható a közleményben.

A tárcavezető a Facebook-oldalán szerdán közzétett bejegyzésében azt írta: "nem államosítunk, (...) most piaci alapon teszünk vételi ajánlatot, amit ha elfogadnak a tulajdonosok, akkor megállapodunk, a cég állami tulajdonba kerül, ha nem, megy tovább az élet. Dunaújváros ez utóbbi esetben is számíthat ránk!"

A cég augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen létszámleépítést kezd az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkenti.
Az M1 esti Híradója tudósítása szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn bejelentette, hogy a kormány még a héten ajánlatot tesz a Dunaferr megvásárlására. A miniszter közölte: délelőtt tájékozódott, egyeztetett a Dunaferr vezetőségével, és ez alapján döntött már hétfőn a kormány.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy elhibázottnak tartják a Dunaferr 2004-es privatizációját. Hozzátette: az ár kérdése és a körülmények tisztázása nagyon fontos a kormány számára. Úgy fogalmazott: "ha van egy pozitív hozzáállás a mostani tulajdonosok részéről, akkor akár már az őszre, szeptember végére, október közepére meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben".

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy ha nem fogadja el a tulajdonos az ajánlatot, akkor a kormány feladata segítséget nyújtani minden olyan embernek, akit elbocsátanak. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat például ügyfélszolgálatot nyit a cégnél.

Mezőközy András, a társaság szóvivője szerdán azt közölte, hogy az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői délutáni vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be. Hozzátette: a cégvezetés és a miniszter közötti, hétfő délelőtti tárgyaláson nem volt téma az állam vásárlási szándéka. Jelezte: a kormány vételi ajánlatáról a tulajdonos fog dönteni.

A Munkástanácsok üdvözli a kormány szándékát a Dunaferr visszavásárlására

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) üdvözli a kormány szándékát a Dunaferr visszavásárlására - közölte az érdekképviselet szerdán az MTI-vel.

A szervezet a közlemény szerint a vállalat vezetését felhívta arra, hogy folytasson mielőbbi érdemi konzultációt a szakszervezetekkel a munkahelyek megőrzése érdekében, ami nemcsak a vállalat és Dunaújváros, hanem az egész térség jövőjét is befolyásolja. Az érintettek a változásokról ne sajtóhírekből értesüljenek, hanem a kollektív munkaügyi kapcsolatok törvényben is rögzített rendszerében - közölte az érdekképviselet.

"A MOSZ üdvözli a nemzetgazdasági miniszter kijelentését, miszerint a kormány vételi ajánlatot kíván tenni a nemzetgazdaságilag is fontos, 2004-ben elhibázottan privatizált vállalatra" - írták.
Kiemelték: fontos, hogy az állami foglalkoztatási rendszer is kellő időben reagáljon a változásokra, ezért elengedhetetlen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ügyfélszolgálatainak mielőbbi megnyitása a cégnél.

Ellenzéki pártok véleménye a vételi ajánlatról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!