Hírek

2013.08.05. 19:07

Rohonczi István képzőművész hét éve építi az ólomkatonát, Miskát

Rácalmás – Szinte már hivatalosan is rácalmási lakos Rohonczi István képzőművész. Apa-fiú kapcsolat, remények.

Szabó Szabolcs

Rohonczi ROHO István,képzőművész hét évvel ezelőtt fogott bele a rekord nagyságú ólomhuszár építésébe

– A magam dolgát már elvégeztem, most várom, hogy útnak indítsam Miskát. Hét év munkája van benne, és mint korábban is fogalmaztam a Hírlapnak, fogadott gyermekemnek tekintem. Mindezt a családom is tanúsíthatja, hiszen több időt töltöttem itt az egykori rácalmási lovardában Miskával, mint velük – mondja Rohonczi ROHO István, művész-tanár, akivel az említett lovardában beszélgettünk.

– Volt egy komolynak tűnő lehetőség, hogy a Nemzeti Emlékhely keretében Pákozdon talál majd otthonra a huszár, ám egyelőre nem történt komolyabb lépés az ügyben. Bizakodom, hogy találunk valamilyen megoldást, mert alkotói szempontból már készen van a katona. Lassan hétéves, kis túlzással, iskolában a helye. Nehéz szívvel ugyan, de már útjára engedném – teszi hozzá ROHO, aki a szükséges anyagiakról is beszélt. – Az eddigi támogatóinknak köszönhető, hogy idáig eljutottunk. A telephelyet jelenleg is a Timpanon Kft. biztosítja. A huszár felállításához már megkaptuk a lektorátus minősítését, és a szükséges engedélyeket. A technológia is kész, az árajánlatok is a fiókban vannak.

Az összeg? Harmincöt millió forintra rúg. A közelmúltban felvettük a kapcsolatot egy fővárosi pályázatfigyelő- és író céggel, reméljük, sikerül majd forrásokat találni Miskának. Rohonczi Istvánnak a rekordhuszár gondjai mellett is van bőven tennivalója. Augusztus 20-án Pákozdon leplezik le Szent István mellszobrát, majd októberben Lorántffy szobrát avatják a dunaújvárosi iskola előtt. Ha mindez nem lenne elég, szeptember közepén nyílik majd a Kortárs Művészeti Intézetben a ROHO eddigi pályafutását bemutató három helyszínes kiállítás.

– Azt szeretném, hogy az új, illetve a közelmúltban készült munkák adnák a tárlat főanyagát. Megtisztelő a felkérés a Kortárs Képzőművészeti Intézettől, hogy rám gondoltak – mondja ROHO, aki a negyvenfokos kánikulában is az új munkákon dolgozik – esetünkben éppen vés – ,hol máshol, mint a huszár a tövében. Mikor arra kérjük, hogy egy fotó kedvéért ismét mássza meg a Miska köré épített állványzatot, a mestert nem kell sokáig kérlelnünk, gyorsan fent is van a monstrumon. Közben félve mondja: minden nagyobb viharnál, széllökésnél megremeg: mi lehet fogadott fiával, Miskával? Egy apa nem is érezhet másként...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!