Hírek

2013.07.19. 19:07

Süsü, a termelő

A jövőben forintosítható szakmai elismerést vehetett át a hangosi tehenészeti telep pénteken.

Szabó Szabolcs

Nemzetközi mércével mérve is komoly szakmai sikert ért el a Pálhalmai Agrospeciál Kft. tehenészeti telepe, amely pénteken délelőtt vehette át a tenyésztési egyesülettől, a Törzskönyvezett Holstein-fríz állomány, minősített tenyészállat előállító üzem védjegyet. Az ünnepségen Aranytörzskönyvet kapott Pálhalmai Süsü, a tizenegyéves tehén, aki számos hazai tenyésztési és szakmai versenyen bizonyult a legjobbnak és Magyarországon Excellent minősítéssel elsőként termelt 100 ezer kilogramm tejet. Süsüt egy tortával is megajándékozták. 

Nemzetközi összehasonlításban is komoly szakmai sikert ért el a hangosi tehenészeti telep, és legjobbja: Süsü. „Tehenet a profitért tartjuk” – emelte ki pénteken dél-előtt a Pálhalmai Süsü Markem tizenegyedik születésnapján Veres Zoltán, a Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezetője.

Süsü tehén a Pálhalmai Agrospeciál Kft. hangosi tehenészeti telepének büszkesége. Süsü születésnapján kapta meg az Aranytörzskönyvet, így ő lett hazánk első Excellent minősítésű tehene, „aki” elsőként termelt 100 ezer kilogramm tejet a hangosi telepen.



Mint Bognár Lászlótól, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének vezetőjétől megtudtuk, Süsü eddigi termelése négy tejszállító kamiont töltene meg és fedezné egy nyolcszáz fős település éves tejfogyasztását. Süsü egyaránt bizonyítja, hogy a hangosi tehenészetben nagyon komoly, nemzetközi hírű tenyésztési és állattartási program folyik.

A telep gazdasági túlélésének is egyik záloga, hogy minél tovább és sokat tejelő tehenek alkossák az állományt, amely egészséges és extra minőségű tejet ad. Más út nincs, hiszen a tejpiacon gyilkos verseny zajlik. Süsü számos rekordot tart és még több elismerés birtokosa. Három éve elhozta már a Szarvasmarha-tenyésztési nagydíjat, volt Grand Champion, azaz a Holstein-fríz tenyésztők nagydíjasa, és még sorolhatnánk trófeáit.

Süsü genetikai állománya 97 százalékban Holstein-fríz és három százalékban Magyartarka. Az apjától származó örökítő-anyag pedig kanadai... A hangosi telepen jelenleg 800 tehenet nevelnek emellett 400 fekete angusból álló húsmarha állományt is legeltetnek. Kiváló eredményekért pénteken megkapták a Törzskönyvezett Holstein-fríz állomány, minősített tenyészállat előállító üzem védjegyet. 





A hangosi telep vezetői még 2009-ben fogtak bele egy modernizációs programba és szeretnék, ha a jövőben már 850 tejelő tehenük lenne. A tehenészet udvarán egy kis táblát is avattak a tenyésztési szakemberek. Egy fotós segítségével megalkották a tökéletes 100 pontos Holstein-fríz tehenet, amely a tenyésztők vágyálma. Süsü, egy már megvalósult és remekül termelő valós álom, hiszen az említett száz pontos skálán kilencven pontot ért el. Süsü sikerei biztonságos nyugdíjas éveket is jelentenek számára – biztos nem fogják kiselejtezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!