Hírek

2013.07.10. 14:03

Egy kattintással a múltba

Dunaújváros – Tapaszi József hobbija a fotózás, az analóg fényképezőgépek gyűjtése. Becses relikviáinak legtöbb darabja már akkor létezett, amikor ő még meg sem született.

Anda Fábián

A gyűjtemény: a 231 masina öt darab ötméteres polcon fér csak el

Kétszázharmincegy fényképezőgép, ami öt darab ötméteres polcon fér csak el. Ha így halad, előbb a szobát növi ki a gyűjtemény, majd a lakást. És még csak másfél éve kezdte el gyűjteni az érdekesebbnél érdekesebb retró kamerákat, amelyeket sokan már rég elfeledtek. A digitális forradalom pixelei és megabájtjai között aligha találni még egy ilyen alakot, aki inkább a múlt felé húz és szenvedéllyel gyűjti múltunk meghatározó fényképezőgépeit.

Amint ő is megjegyezte korunk digitális fényképezőiről, egy kisformátumú átlag filmes fényképezőgép átszámítva felér egy 25 (!) megapixeles digitális kamera felbontásával. És azt a hangulatot, amit egy filmes gép ad – azt egyik modern gép sem adja vissza abban a formában. Nincs zaj, maximum szemcsésség. A kézzel fogott papírképeknek pedig varázsa van! Noha ő is használ munkájához modern fényképezőgépet, ettől függetlenül királyi tiszteletet tanúsít az analóg fényképezőgépek és a filmtekercs iránt.

Tapaszi József és az egyik kedvenc gépe

Gyűjteménye legértékesebb darabjairól faggatva elárulja, hogy az egyik legkedvesebb gépe egy Lubitel 2 – amit még nagypapájától örökölt, valamint három Nikon-gép (naná, hogy Nikon, vérbeli rajongója a márka régi modelljeinek) a múlt évszázadból. A Nikon F-szériái közül van egy 1971-es és egy 1977-es típus, mindkettő tökéletesen működik, de van egy korábbi modell is, a veterán Nikon S, ami már elmúlt 60 éves is. Ezek mind nagyon értékes darabok, Tapaszi József nem volt rest eladni drága mobiltelefonját sem, hogy ezek egyikéhez hozzájusson – ilyen egy igazi gyűjtő.

A polcon előkelő helyen van két ritkaság is, egyenesen 1930-ból: egy amerikai gyártású Kodak és egy szovjet Gomz – mindkettő „harmónika-kivitelű” ősgép.

Riportalanyunk rendszeres látogatója az internetes licitoldalaknak, ahol vadászhat még olyan fényképezőre, amely esetleg nincs a több százas gyűjteményben, de bolhapiacokon is járt már sikerrel – az 1951-es Nikon S is egy ilyen jó vétel volt. A gyűjtésben segítségére van édesanyja és a párja is, akik – mint mondja – jól tűrik lázas gyűjtőszenvedélyét.

Mire vágyik ezek után Tapaszi József? Szíve csücske egy profi, középformátumú Mamiya RB67 gép, na és persze még több gép, analóg technika a múltból. Hisz hűséget fogadott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!