Hírek

2013.06.16. 17:34

Jó hírek a vasasünnepen!

Dunaújváros - Elhangzott egy rég várt fontos bejelentés, volt bombariadó és számos kiváló program az idei Vasasnapon szombaton. A lényeg: rábólintottak az I-es kohó átépítésére a tulajdonosok.

Szabó Szabolcs

A jó híreket a Vasasnapon kell bejelenteni - bizonyára így gondolta az ISD Dunaferr Zrt. vezetése és annak tulajdonosi köre is, hiszen szombaton a vasasünnep színpadán adtak választ a vasmű és a város sorsát is nagyban befolyásoló kérdésre: határos időn belül megkezdik-e a januárban leállított I-es nagyolvasztó átépítését?

Jevgenyij Tankilevics, a cég vezetője a munkavállalók előtt kijelentette, már e héten megkezdik az átépítéssel kapcsolatos tervek kidolgozását és az év végéig be is kell majd fejezni a beruházást. Tankilevics megjegyezte azt is, hogy a világ acélipara továbbra is válságban van, az ISD helyzete is nehéz, de a tulajdonosok elkötelezettek a folyékony fázis megtartásában és folytatják a már megkezdett fejlesztéseiket a vasműben.

Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr Zrt. vezetője munkavállalók társaságában, beszédét követően. A dolgozók tapssal fogadták a  bejelentést (Fotó: Lázár Zsolt)

Nyomjátok a kohót! - kiáltotta egy erőteljes férfihang, amikor a Vasasnap hivatalos megnyitójára a színpadra lépett Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Mucsi Zoltán a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke és Balogh Béla,  Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Az idézett úriemberhez hasonlóan egy a vasmű és a város életében is létfontosságú kérdésre várt választ a Vasasnap közönsége: megkezdi-e a cégcsoport a január 20-án leállított I. számú nagyolvasztó, azaz a kohó felújítását?

(A döntés illetően még pénteken sem voltak megbízható információink, akkor Mezőközy András szóvivő annyit közölt a DH-val, hogy a következő közgyűlést július 3-ra hívták össze.) Elsőként Tankilevics lépett a mikrofonhoz és magyarul tartott köszöntő beszédében, tájékoztatójában szállította is a remélt jó hírt hallgatóságának. Az I-es számú felújítási munkálatainak tervezését már hétfőn megkezdik az illetékes szakemberek.

A cégvezető beszédében megköszönetet mondot a munkavállalóknak és több, a gyár életében fontos döntésről, fejlesztésről is szót ejtett:

- Ez a beruházás garantálja a folyékony fázis további hatékony működését Dunaújvárosban. Ezzel együtt az ISD Dunaferr folytatja a modernizációt a hengerműveknél is - jelentette ki Tankilevich. A cégvezető ünnepi beszédében kiemelte azt is, az  ISD Dunaferrnek meg kell őriznie piaci pozícióit a korszerű európai acélgyártók között.  A sikerhez magas termelékenység, kiváló minőségű termékek és az ügyfelek elégedettsége szükséges. Lapunk úgy értesült, a II-es kohó jövőben esedékes felújítását is tervezi a vasmű vezetése.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr szakszervezeti szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, ennél jobb hírt, hogy lesz kohó Dunaújvárosban, nem is kaphattak a vasmű dolgozói. Az érdekvédő kijelentette: számon kérik a cégvezetés ígéreteit.

Balogh Béla a Vasas szakszervezet elnöke szerint az utóbbi hónapokban rendkívüli összefogást valósított meg a szakszervezet tagsága annak érdekében, hogy ne az a szomorú folyamat játszódjon le újra, mint ami Ózdon történt.

Dorkota Lajos a vasmű helyzetéről és a Hankook-ról

- A kormány  a hét elején értesült az  I. nagyolvasztó sorsát érintő pozitív döntésről. A kormány és a városvezetés részéről is sokan, sokat dolgoztak ezért. Júniusban Andrej Sapelin, az ISD Dunaferr Zrt. igazatóságának elnöke, egyben a tulajdonos orosz állami fejlesztési bank vezetője hazánkba érkezik és tárgyalni fogunk a további  fejlesztésekről - fogalmazott a DH-nak dr. Dorkota Lajos megyei kormánymegbízott, aki a város munkaerőpiaci lehetőségeivel  kapcsolatban megemlítette, hogy a már korábban bejelentett Hankook-fejlesztés mellett - amely további ezer embernek biztosít majd munkát -, döntés született a negyedik ütem tervezéséről is. Az újabb gyáregység a tervek szerint 2017-ben kezdené meg működését.  

Arra a kérdésünkre, hogy a kohót érintő bejelentésnél a Vasasnapon miért nem voltak ott a város, és/vagy a kormány képviselői, a kormánymegbízott így reagált: - Ez a vasműs dolgozók ünnepe, így természetes, hogy egy ilyen fontos kérdést először a munkavállalóival közöl a cégvezetés. A politikának ez esetben az volt a dolga, hogy a háttérből segítse e rég várt pozitív döntés megszületését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!